Planirate zimovanje na planini? Evo kako time pomažete čitavom organizmu

10.12.2021

08:17

0

Planinski vazduh je odličan za srce i krvne sudove

Planirate zimovanje na planini? Evo kako time pomažete čitavom organizmu
Žena na planini 1 - Copyright Pixabay

Planinski vazduh je izuzetno zdrav.

Kako za imunitet, tako i za ceo organizam.

Sjajan je u kombinaciji sa suncem, ali čak i vetrom.

Ukoliko ste planirali odlazak na neku od planina, tokom ove zime, budite uvereni da ćete dobiti neophodan oporavak od svakodnevnih stresova, ali da ćete umnogome pomoći i svom zdravlju.

Na planinama je vazduh suv i lakši za disanje, a veća količina ugljen-monoksida, koja je za organizam važna, zapravo vas tera da udišete duboko i brzo. Dok osećate kako vam taj čist vazduh ulazi u pluća i pročišćava ih, istovremeno pomažete telu da izbaci otrove.

Pixabay
 

Niža temperatura na planini zahteva adaptaciju srca, krvnih sudova i disajnih organa, a pritom pojačava apetit. To je sasvim normalno, kažu stručnjaci, jer je veća potrošnja energije potrebna da bi se održala telesna temperatura i stekla snaga za bavljenje fizičkom aktivnošću.

Pixabay
 

Ako imate potrebu za namirnicama koje sadrže ugljene hidrate, ne suzdržavajte se, jer takva ishrana pomaže telu da se brže prilagodi. Studije pokazuju da osobe koje planinare na temperaturama od minus 5 do minus 10 stepeni troše skoro 35 posto više kalorija nego oni koji idu na planinarenje kada je 10 stepeni iznad nule. Razlog za to se nalazi u činjenici da telo troši više energije da bi ga održavalo toplim.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike