Stalno vam je hladno, čak i u zatvorenom prostoru? Obratite pažnju, možda je vreme da posetite lekara

07.12.2021

08:17

0

Ovo može biti simptom ozbiljnih zdravstvenih oboljenja

Stalno vam je hladno, čak i u zatvorenom prostoru? Obratite pažnju, možda je vreme da posetite lekara
Ilustracija - Copyright Profimedia

Osećaj hladnoće nije ni najmanje prijatan.

Pogotovo ako ne prolazi.

Međutim, osim što niko ne voli da mu bude hladno i da se smrzava, ovaj osećaj bi mogao da bude i simptom nekih ozbiljnijih zdravstvenih tegoba.

Naravno, ovo se ne odnosi na hladnoću koju osetite kada izađete na sneg.

Međutim, ukoliko se stalno tresete, pa čak i onda kada je drugima vruće, trebalo bi da razmislite o tome šta ćete da uradite.

Evo šta može da bude uzrok vašeg problema i kako biste mogli da ga rešite:

Zdrava težina

Imate nisku telesnu masu - Ako ste premršavi, i to može da bude jedan od razloga zašto vam je baš uvek hladno i zašto nikako ne možete da se ugrejete. Prie svega, nizak indeks telesne mase (BMI) znači i da nemate dovoljne količine masnoća u telu koje bi vas štitile od hladnog vremena, objasnili su stručnjaci. Bilo bi dobro da porazgovarate sa lekarom koji će vam predložiti kako da što jednostavnije postignete zdravu težinu.

Pixabay
 

Hipotireoza - Jedan od znakova hipotireoze je i stalni osećaj hladnoće, što znači da štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona. Bez ravnoteže kada je u pitanju ovaj hormon, metabolizam se usporava i sprečava proizvodnju adekvatne količine topline. Češće se ovo stanje dešava ženama koje su nedavno bile trudne, ili su starije od 60 godina. Ako mislite da je ovo problem i u vašem slučaju, neophodno je da posetite lekara koji će vam prepisati lekove.

Manjak gvožđa

Anemija - Manjak gvožđa u telu je jedan od glavnih razloga za hronični osećaj hladnoće. Gvožđe pomaže crvenim krvnim zrncima da prenose kiseonik krvnim tokom, kako bi ono moglo da proizvodi toplinu. Gvožđe je važno, jer može da uspori rad štitne žlezde, što može da vodi do hipotireoze. Putem krvne slike, kod lekara, možete da dobijete pravu dijagnozu, a u zavisnosti od toga koliko je ozbiljna anemija, lekar će prepisati suplemente ili jednostavno savetovati da konzumirate namirnice koje sadrže gvožđe.

Pixabay
 

Problem sa cirkulacijom

Ako su vam i ruke i stopala stalno hladni, ali ne i ostatak tela, onda je verovatno u pitanju cirkulacija koja sprečava krv da dođe do ekstremiteta. Jedna od čestih uzročnika problema sa cirkulacijom je i Raynaudov sindrom, a kod njega se javljaju ponavljajući poremećaji cirkulacije, obično na prstima, a zbog trenutnog sužavanja krvnih žila. Dok većina osoba sa ovim stanjem uglavnom nije potrebno lečenje, u određenim slučajevima jeste. I zato je najpametnije posetiti lekara koji će odrediti uzrok problema.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike