Zglobovi vam otiču, često ste umorni, a nokti su lomljivi? Velike su šanse da ne unosite dovoljno ove namirnice

06.12.2021

08:17

0

Nedovoljan unos proteina, odnosno belančevina je jedan od mogućih uzroka ovih simptoma

Zglobovi vam otiču, često ste umorni, a nokti su lomljivi? Velike su šanse da ne unosite dovoljno ove namirnice
Proteini - Copyright Profimedia

Naše telo nam često šalje signale kojima nas upozorava da nešto nije u redu.

Istini za volju, određeni signali su zajednički za više oboljenja, ali pored njih, uvek postoji i neki po kome možete da zaključite o čemu se zapravo radi.

Primera radi, ukoliko vam bez ikakvog razloga otiču zglobovi, imate modrice po telu, grčeve, a pritom ste i umorni i nokti su vam lomljivi, imate dobar razlog da se zapitate da li se zdravo hranite.

Jedan od mogućih uzroka ovih simptoma jeste i nedovoljan unos proteina, odnosno belančevina u organizam.

Meso i jaja

Ako i ne jedete slatko i grickalice, a ishrana vam je bogata voćem i povrćem, ne znači da je to najzdraviji način života. Poznato je da su meso i jaja najveći izvor belančevina, ali ako ste vegetarijanac ili vegan, ne znači da proteine zbog toga ne možete da uvrstite u ishranu. Mnogo je drugih namirnica koje sadrže dovoljne količine proteina koje su vašem organizmu potrebne.

Pexels
 

Belančevine su izgrađene od aminokiselina koje se često opisuju kao "stubovi života". Iako postoje hiljade aminokiselina, samo njih 22 su potrebne našem telu. Organizam ih sam proizvodi 13, a ostalih devet treba da unesemo putem hrane ili pića. Jako je bitno da konzumirate namirnice koje su bogate baš tim aminokiselinama.

Pixabay
 

Bogat izvor

Zato nikako nemojte izbegavati hranu kao što je piletina, ćuretina, ili junetina, kao i jaja, ribu i mleko. Na meniju vegeterijanaca obavezno treba da se nađu tofu i druge namirnice od soje koja je bogat izvor proteina, ali i mahunarke kao što je grašak. Belančevina ima i u sojinom mlijeku, orašastim plodovima, leblebiji, sočivu, spanaću i puteru od kikirikija.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike