Možete da ih primenite svuda i uvek: Jednostavni trikovi kako sprečiti bolove u očima od dugog gledanja u ekran

04.12.2021

09:17

0

Budući da se naše vreme pred ekranom konstantno povećava, važno je da preduzmemo određene korake kako bismo zaštitili svoj vid i izbegli neprijatne simptome

Možete da ih primenite svuda i uvek: Jednostavni trikovi kako sprečiti bolove u očima od dugog gledanja u ekran
Profimedia

Svi provodimo previše vremena gledajući u ekrane - šetamo između telefona, računara i televizora, pre nego što ponovimo ciklus sledeći dan. I to ima uticaja na zdravlje naših očiju.

Iako korišćenje računara neće štetiti vašim očima, celodnevno gledanje u ekran doprineće naprezanju očiju ili umornim očima.

Naprezanje očiju ili umor očiju uobičajeno je stanje koje može da prouzrokuje bol u očima, zamagljen vid, glavobolje i poteškoće s koncentracijom. Iako obično nije ozbiljno, stvarno je neprijatno.

Budući da se naše vreme pred ekranom samo povećava, važno je da počnemo da primenjujemo neke od jednostavnih trikova i predupredimo veći problem.

Trljanje dlanovima

Snažno trljajte ruke jednu o drugu deset sekundi kako biste stvorili toplinu i energiju između dlanova.

Nežno stavite dlanove preko očiju i zatvorite oči. Uzmite nekoliko dubokih udisaja i dužih izdaha, sve vreme se opuštajući.

Profimedia
 

Osetite kako toplina i tama počinju polako da umiruju ​​i tope svaku napetost u zadnjem delu vaših očiju.

Ostavite ruke da se tamo odmore, dok toplina polako ne nestane.

Trepćite

Ako predugo gledate u ekran, to može da utiče na to koliko često trepćete, a ako trepćete manje, to može dovesti do suvih očiju.

Sednite ili stanite uspravno. Neka ramena budu opuštena, vrat ispravljen i gledajte napred. Trepćite vrlo brzo 10-15 sekundi. Nežno dopustite vašim očima da se zatvore, slegnu i omekšaju.

Skoncentrišite se na to kako se oči osećaju. Pokušajte ovo da ponovite barem jednom svakih sat vremena.

Zumiranje

Ovo je sjajna vežba za oči kada pokušavate da se usresredite i ojačate očne mišiće. Sedite u udoban položaj. Fokusirajte se na objekt u daljini i ostanite tamo nekoliko sekundi.

Pexels
 

Premestite fokus na objekt koji vam je bliži i gledajte ga nekoliko sekundi. Premestite fokus na nešto što vam je blizu poput palca. Okrenite pogled – prvo nazad na srednji objekt, a zatim na udaljeni objekt.

Ponovite ovu vežbu nekoliko puta u razmaku od dva minuta.

Kolutanje očima

Prevrtanje očima vrlo je učinkovita vežba kada se radi redovno. Može pomoći u jačanju mišića očiju i poboljšanju oblika vaših očiju.

Sednite ili stanite uspravno. Neka vam ramena budu opuštena, a vrat ispravljen i gledajte napred. Pogledajte udesno, a zatim polako okrenite očima prema plafonu.

Okrenite oči prema dole ulevo, a odatle prema podu. Učinite to u smeru kazaljke na satu i suprotno od kazaljke na satu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Metro

Najčitanije Vesti