Doručkujete nakon sedam ujutru? Evo zašto bi to moglo da vam skrati život

30.11.2021

08:17

0

Novo istraživanje je dalo neočekivane rezultate

Doručkujete nakon sedam ujutru? Evo zašto bi to moglo da vam skrati život
Doručak - Copyright Pixabay

Sigurno ste već mnogo puta do sada čuli da je doručak najvažniji obrok u toku dana.

Iako su mišljenja, u vezi sa ovom tvrdnjom podeljena, svakako je važno ne preskakati ga.

Međutim, naučnici su, zahvaljujući novom istraživanju, došli do određenih zaključaka koji bi važnost doručka mogli da podignu na potpuno nov nivo.

Naime, prema obavljenom istraživanju, jedenje doručka do 7 sati bi moglo da produži životni vek.

Prethodna istraživanja su pokazala da jedenje kasno uveče remeti sat tela i povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i bolesti srca. Međutim, tek nekoliko studija se bavilo pitanjem ima li vreme doručka sličan uticaj. I zato su naučnici sa Univerziteta New York poželeli da otkriju da li je vreme prvog obroka u danu povezano sa dugovečnošću. 

U tu svrhu su pratili više od 34 hiljade Amerikanaca starijih od 40 godina, tokom nekoliko nedestina godna. Volonteri su beležili vreme obroka, a naučnici su ih tokom studije upoređivali sa stopama smrtnosti.

Pexels
 

Rezultati, objavljeni u Journal of Nutrition, pokazali su da su oni koji doručkuju između 6 i 7 sati imali šest posto manje šanse da prerano umru od teških bolesti, kao što su srčane bolesti, ili rak, od onih koji su redovno doručkovali u 8 ujutro, kao i 12 posto manji rizik od rane smrti od onih koji su prvi obrok konzumirali u 10 ujutru.

Pexels
 

Smatra se da preskakanje doručka ili kasno jedenje narušava telesni "sat za ishranu" - unutrašnje programiranje koje kontroliše oslobađanje hormona povezanih sa hranjenjem, kao što je insulin. Ovaj hormon pomaže u sagorevanju glukoze iz krvotoka, a njegov nivo dostiže vrhunac u ranim jutarnjim časovima. Jedenje kasnije može da znači da telo postepeno proizvodi manje insulina i povećava nivo šećera u krvi, što dovodi do dijabetesa, gojaznosti i srčanih bolesti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike