Svi grešimo: Samo kratko isperemo, a četkicu za zube neophodno je dubinski očistiti, stručnjaci savetuju kako

19.11.2020

08:20 >> 08:19

0

U suprotnom postaje leglo bakterija

Svi grešimo: Samo kratko isperemo, a četkicu za zube neophodno je dubinski očistiti, stručnjaci savetuju kako
Copyright Pixabay
Oprali ste zube, a četkicu samo kratko poturili pod mlaz vode i vratili na mesto. Greška! Možda ste mislili da je brzo ispiranje četkice za zube ispod vode dovoljno za održavanje čistoće, međutim stručnjaci za oralnu higijenu se ne slažu.
Zapravo bi trebalo svake dve nedelje da je očistite od bakterija koje se na njoj nalaze, jednostavnom metodom i to ne iziskuje veliki napor.
– Usta sadrže mnogo vrsta bakterija, dobrih i loših. Četkica za zube je drugačije okruženje i može podstaknuti rast loših bakterija ako se o njoj ne brine pravilno – objašnjava Mark B. Desrosiers, ortodont i član Američkog udruženja endodonta.
Možda ste odmah pomislili na sodu bikarbonu, međutim stručnjaci kažu drugačije.
Kako očistiti četkicu za zube?
Ručno – bez obzira na to kakvu četkicu imate, čišćenje mora biti temeljno. Stručnjaci preporučuju obavezno uklanjanje nakupljene zubne paste s ručke četkice pomoću rastvora sapuna i tople vode. Zatim, glavu četkicu potopite u čašu vodonika peroksida na najmanje 15 minuta. To pomaže u uklanjanju ostatka zubne paste, ali i bakterija. No, ako nemate vodonik peroksid, možete upotrebiti i antibakterijsku vodicu za usta. Nakon toga, četkicu dobro isperite toplom vodom, te prstima istrljajte glavu kako biste se rešili vodonik peroksida. Nakon čišćenja, ostavite da se četkica potpuno osuši pre ponovnog korišćenja.

Pixabay

U mašini za sudove – stručnjaci kažu da je najbolji način čišćenja četkice za zube stavljanje u mašinu za sudove kao što biste to učinili s vašim priborom za jelo. Ovaj pristup funkcioniše s ručnim plastičnim četkama, ali drvo, bambus i električne četkice za zube bile bi prikladnije za ručno pranje.
Kako održavati čistoću četkice?
Nastavite je ispirati vodom posle svake upotrebe, a zatim je ostavite uspravno u otvorenu posudu kako bi mogla da se osuši na vazduhu. Istraživanja pokazuju da topli, vlažni uslovi mogu uzrokovati rast mikroorganizama na četkicama, pa ćete želeti da ih držate na što hladnijem i suvom mestu. Iako su navlake za četke dobre za putovanje, to znači da možda nisu najbolje za svakodnevnu kućnu upotrebu. Uz to, četkice menjajte barem svaka tri meseca ili kada glava “procveta”, odnosno njene dlake postanu savijene.

Saznaj više:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike