„Control freak“ dijeta: Jedete sve, a kilaža stagnira

20.11.2020

09:25 >> 23:40

0

Autor: Z. A.

Obična jutarnja navika sprečiće gomilanje kilograma

„Control freak“ dijeta: Jedete sve, a kilaža stagnira
Copyright Pixabay

Dijeta čoveka zaista može odvesti u polje raznih poremećaja, i fizičkih i psihičkih. Svaka dijeta stavlja vas u poziciju da skoro manično kontroliše sebe, a nekad i ljude oko sebe. E, a „Control freak dijeta“ podrazumeva „opsednutost“ samo jenom stvari, ali na duže staze.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Za prevenciju raka važno je da vežbate, ali i kad vežbate: Nauka je otkrila pravo vreme

Bez šale, ova dijeta se možda i ne zove tako, a i nije dijeta. To je jedna jutarnja navika koja će vam sigurno pomoći da se ne ugojite, a za nju vam je potrebna samo vaga za merenje i 30 sekundi svakog jutra, natašte.
– Kada sam bila mala, bila sam buca, mislim baš baš buca. Negde u osmom razredu odlučila sam da smršam, prestala da jedem hleb i slatkiše i krenula na trčanje. Kilograme sam gubila u početku brzo, a onda sve sporije. Nakon godinu dana dostigla sam željenu težinu, koju imam i danas. To je bilo pre 30 godina. Da održim kilažu na istom nivou pomoglo mi je to što čim se probudim stanem na vagu. I tako svakog jutra već 30 godina. Naravno da nekad preskočim, nekad nisam kod kuće, nemam vagu. I čim vidim da mi se kilaža poveća za 300 ili 500 grama, toga dana smanjim obroke. Lakše mi je da skinem 500 grama nego, ne daj bože, 50 kilograma. Možda sam control freak, ali to je jedina stvar u životu koju se trudim da kontrolišem i od koje neću odustati – priča nam A. M. iz Beograda, koja je uz ovu naviku uspela da održi istu kilažu 30 godina.

Pexels

Evo saveta kako da praktikujete ovu naviku:

* Nabavite vagu za merenje, najbolje digitalnu, ako je već nemate, i držite je npr. u kupatilu ili hodniku.

* Svakoga jutra, nakon umivanja i drugih fizioloških akcija, stavite vagu na isto mesto u kupatilu, recimo na istu keramičku pločicu, ili pak na isti deo parketa.

* I izmerite se. Ukoliko vaga pokaže veću vrednost nego prethodnog dana, odustanite od svega što goji bar do narednog jutra, pijte puno vode, zeleni čaj ili čaj od đumbira.

ČITAJTE I: Postoji čak 11 razloga zašto je dobro popiti čašu vode sa limunom na prazan stomak

Bolje je sprečiti gomilanje kilograma nego ih skidati. A to već znate.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike