Znamo da pomaže kod dijareje, ali ne i da je odličan za zube ili da štiti bubrege: Šest nepoznatih a moćnih svojstava aktivnog uglja

29.11.2021

08:17

0

Saznajte koliko je aktivni ugalj koristan za zdravlje

Znamo da pomaže kod dijareje, ali ne i da je odličan za zube ili da štiti bubrege: Šest nepoznatih a moćnih svojstava aktivnog uglja
profimedia-0403240905 - Copyright Profimedia

Aktivni ugalj "upija" toksine i najčešće se koristi kod određenih vrsta trovanja.

Kod trovanja hranom, potrebno je na svakih deset minuta popiti nekoliko kašika aktivnog uglja u prahu rastvorenog u vodi.

Takođe, ispostavilo se da ovaj "lek" efikasno pomaže kod mamurluka, tako što uklanja alkohol iz tela.

Međutim, postoje neke osobine aktivnog uglja za koje malo ko zna, a veoma su korisne. Evo u čemu još pomaže ova supstanca.

Gorušica

Želudačni refluks kiseline izaziva nepodnošljiv osećaj pečenja u stomaku. Da biste ublažili ovaj osećaj, popijte kašiku praha aktivnog uglja razmućenog u čaši vode.

Dijareja

Možda najčešća upotreba aktivnog uglja jeste u lečenju dijareje. Da biste se rešili ovog problema, uzmite kašiku praha aktivnog uglja razmućenog u čaši vode do šest puta dnevno.

Bolesti creva

Hronična upala gastrointestinalnog trakta, odnosno Kronova bolest i ulcerozni kolitis, obično izazivaju upornu dijareju, bol u stomaku i krvavu stolicu. Da biste ublažili simptome, uz svaki obrok uzmite jednu kašičicu aktivnog uglja razmućenog u vodi.

Profimedia
 

Apsces zuba

Ako je džep koji se formira oko obolelog zuba ispunjen gnojem, aktivni ugalj vam može pomoći. Razmutite ovu supstancu u vodi da se dobije pasta, pa nanesite smesu na gazu. Stavite na oboleli zub da biste ublažili otok i bol.

Visok nivo "lošeg" holesterola

Ukoliko hronično patite od povišenog holesterola, velika je verovatnoća da će vam se ove masnoće nataložiti na zidovima arterija i tako povećati rizik od moždanog i srčanog udara. Da biste održali zdrav nivo holesterola, dnevno uzimajte kašičicu aktivnog uglja u prahu razmućenog u vodi. 

Pomaže zdravlje bubrega

Aktivni ugalj podržava zdravu funkciju bubrega filtriranjem nesvarenih toksina i lekova. Najbolje bi bilo da ovu supstancu koristite dok ste na niskoproteinskoj dijeti, piše Mondo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike