Kako psiholozi tumače devet najčešćih snova: Šta to sami sebi poručujemo kada sanjamo da padamo, letimo ili da smo goli u javnosti?

25.11.2021

19:50

0

Da li su snovi samo projekcija našeg užurbanog načina života, napetosti koju osećamo zbog posla i drugih obaveza ili oni zaista kriju neku dublju poruku

Kako psiholozi tumače devet najčešćih snova: Šta to sami sebi poručujemo kada sanjamo da padamo, letimo ili da smo goli u javnosti?
Copyright profimedia

O ljudskim snovima je napisan veliki broj knjiga, a jedan od istraživača koji smatra da su snovi zaista "nešto više" je i psiholog Ian Valas, koji je u svojoj tridesetogodišnjoj praksi objasnio više od 150.000 snova.


Za portal "IFLScience" odabrao je devet najčešćih snova koje ljudi sanjaju, a potom ih je objasnio:

9. Pronalaženje nove i nekorišćene sobe u vašoj kući ili stanu

Valas tvrdi kako, u kontekstu snova, prostorije u enterijeru zapravo predstavljaju razne aspekte karaktera. Stoga, ako u snu vidite do tada nepoznatu sobu, najverovatnije ćete brzo otkriti skriveni talent za koji do tada niste znali da posedujete.

Ono što treba da učinite je da pokušate da što više vremena posvetite onome za šta niste imali vremena, a što biste možda mogli da nazovete svojim skrivenim talentom.

8. Gubljenje kontrole nad automobilom

Prema psihologu, auto u snovima predstavlja sposobnost napretka prema određenom cilju. To bi značilo da u svakodnevnom životu imamo osećaj nedovoljne kontrole na putu do uspeha. Valas savetuje da u danima kad sanjamo ovakve snove treba da se prepustimo svojim instinktima i da pustimo da stvari teku svojim tokom.

7. Padanje

Padanje, neprijatan san koji je svako barem jednom sanjao, ukazuje na to da se prečvrsto držimo određene situacije u stvarnom životu. Ono što podsvest želi da nam poruči je da treba da se opustimo i prepustimo da se stvari dešavaju spontano, jer će jedino tako sve polako doći na svoje mesto.

Unsplash
 

6. Letenje

San u kojem imate sposobnost da letite ukazuje na to da ste u stvarnom životu konačno "pustili" ljude i situacije koje se vas sputavale, tvrdi Valas.

5. Odlazite na ispit nepripremljeni

Ispiti u snovima predstavljaju način na koji ocenjujemo sami sebe u stvarnom životu, odnosno u kojoj smo meri kritični prema sopstvenim postupcima. Ian Valas smatra da nam ovi snovi poručuju da treba da smanjimo samokritiku i da postanemo svesni svojih dobrih strana i kvaliteta.

4. Golotinja u javnosti

Odeću koristimo kako bi se na svojevrstan način predstavili ljudima oko sebe. Ako u snu sanjamo da smo goli na javnom mestu, san nas najverovatnije upućuje na situaciju u kojoj smo se osetili ranjivo.

Valas savetuje da je to znak da treba da se otvorimo prema drugima. To je najbolji način da se pokažemo u potpunosti i da iskažemo naše pravo Ja. Sa njima će se pojaviti sve one naše dobre osobine, karakter, ali i naši talenti.

3. Nemogućnost pronalaženja toaleta

S obzirom na to da su toaleti mesta na kojima obavljamo naše najosnovnije potrebe, Vačas je pronašao vezu s nekim ličnim potrebama koje u stvarnom životu imamo, a nismo u mogućnosti da ih izrazimo ili ostvarimo.

Psiholog smatra da se ovi snovi javljaju u trenucima kad bismo više pažnje trebali da posvetimo samima sebi, a manje ljudima oko nas.

Pexels
 

2. Ispadanje zuba

Jeziv san koji su mnogi sanjali Ian Valas opisuje kao stanje uma koje nas upućuje da imamo problem s sopstvenom sigurnošću i samopouzdanjem. Psiholog savetuje da situaciju zbog koje se tako osećamo treba da sagledamo iz drugog ugla, odnosno da pokušamo da joj pristupimo kao izazovu, a ne nečemu što će nas u potpunosti obeshrabriti.

1. Bežanje od nekoga

Ukoliko sanjate da neko trči za vama, a vi bežite – vi doslovno bežite od problema u stvarnom životu, kaže Valas. Zanimljivo je da se zapravo mi podsvesno želimo da se suočimo s tim problemom, ali ne znamo kako. Psiholog savetuje jedino ako pristupimo rešavanju problema možemo umiriti svoj um i telo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Jutarnji

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike