Niste danas dobre volje? U pet minuta poboljšajte raspoloženje uz ove jednostavne trikove

24.11.2021

08:17

0

Svako je je kovač svoje sreće - svaki dan

Niste danas dobre volje? U pet minuta poboljšajte raspoloženje uz ove jednostavne trikove
jeshoots-com--2vD8lIhdnw-unsplash - Copyright Unsplash

Ako ste već nekoliko dana dobre volje, to ne znači da neće doći dan kada ćete ustati "na levu nogu". Na sreću, postoje jednostavni trikivi koji će vam pomoći da se u par minuta vratite na šine sreće.

Tokom hladnih i tamnijih dana jeseni, svima nam treba mali podsticaj da nam raspoloženje bude bolje. Naš predlog? Okrenite dan u svoju korist uz ove jednostavne i naučno dokazane savete. 

Pojedite malo čokolade

Vreme je za malo zadovoljstvo. Nauka je dokazala da hemikalije koje se nalaze u čokoladi pomažu pri stimulaciji senzora za užitak i proizvodnju serotonina, podstičući tako lančanu reakciju koja će vam poboljšati raspoloženje. 

Profimedia
 

Igrajte se s mirisima

Naš nos je pun senzora pa je i jedan od odlučujućih faktora kada želimo da poboljšamo raspoloženje. Priuštite sebi pozitivnu energiju omiljenim mirisom, poput lavande ili arome koja će vam postaći sećanja (poput mirisnog čokoladnog kolačića).

Pustite muziku 

Svi imamo omiljenu pesmu zbog koje nam se na licu uvek pojavi osmeh. Kada ste loše volje, pustite tu pesmu i pevajte uz nju glasno. Mozak će početi s proizvodnjom hormona sreće i osećaćete se bolje u sekundi. 

Plešite

Postoji nešto posebno kod plesanja. Kretanje tela uz muziku, bez obzira na talenat, budi osećaj sreće. Istovremeno krv će se nešto brže kretati žilama, što će podstaći stvaranje hormona sreće. 

Pexels
 

Skuvajte zeleni čaj 

Ovaj jednostavan napitak je prepun antioksidanata koji jačaju imunološki sistem i poboljšavaju zdravlje. Što je još važnije, zeleni čaj sadrži kofein, koji pomaže pri stimulaciji raznih neurotransmitera koji proizvode hemikalije poput dopamina. 

Izmamite sebi osmeh na lice

Jeste li čuli za onu poslovicu "Pretvaraj se dok ne uspeš"? Pa može se iskoristiti u  ovoj situaciji – ako isforsirate osmeh, verovali ili ne, vaše raspoloženje će se poboljšati. 

Pomazite psa 

Istraživanja pokazuju kako osobe koje provode vreme sa životinjama češće kažu kako se osećaju srećnije i zadovoljnije životom. Kada mazite ljubimca, u vama se budi hormon sreće. 

Pexels
 

Isključite se 

Fokusiranjem uma kroz vežbanje ili meditaciju možete sigurno poboljšati raspoloženje. Studije su pokazale da osobe koje su bolje fokusirane, lakše se nose s negativnim emocijama. 

Promenite odeću 

Ako niste znali, odeća je neverovatno snažan objekat. Ona nam pomaže i da odlučimo da izgubimo kilograme ili da mislimo bolje. Takođe vam može pomoći da se osećate bolje u svojoj koći. Ako vam se ne sviđa šta trenutno imate na sebi, samo to skinite i obucite nešto novo. 

Istegnite se

Prema raznim istraživanjima, istezanje može pomoći da se osećate bolje, ali vam pomaže i da se lakše fokusirate na sadašnji trenutak. 

Pustite sunce da vas mazi

Sklonite zavese i podignite roletne kako bi vam u stan ušlo sunce i poboljšalo vam raspoloženje. Sunce dokazano pojačava proizvodnju serotonina - hormona sreće. Samo par minuta na suncu će mnogo uticati na poboljšanje raspoloženja. 

Unsplash
 

Odmorite

Živimo u vremenu u kojem je spavanje podcenjeno, ali ako popodne malo odmorite, mozak će bolje raditi i podstaći će otpuštanje hormona sreće. Kada se osećate loše, ispružite se desetak minuta na krevetu. 

Isključite društvene mreže 

Zavist je jaka i destruktivna emocija, i ništa je neće stimulisati jače nego društvene mreže. Studija za studijom pokazuje kako vreme koje provodite na društvenim mrežama može uveliko da utiče na osećaj beskorisnosti i apatije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike