Koje sve neobične stvari mogu uticati na hormon sreće

16.11.2021

10:49

0

Balans je zlata vredan, bilo u poslu, emotivnim odnosima, trošenju ili sveukupnom životu. Kada dođe do disbalansa, onda dolazi i do problema, što nam pokazuje i količina hormona sreće, čim ga nema u dovoljnim količinama, javljaju se prepreke u svakodnevnom funkcionisanju

Koje sve neobične stvari mogu uticati na hormon sreće
people-g58ce4728e_1280 - Copyright Pixabay

Serotonin, što mu je pravo ime, čini hormon koji je odgovoran za brojne procese u organizmu, te je prisutan svuda, u centralnom nervnom sistemu, tromobcitima, digestivnom traktu, jer održava telo u balansiranom stanju koje donosi dobro opšte zdravlje, bilo psihičko ili fizičko. Kada je u manjku, hormon sreće ne može da se izbori sa brojnim izazovima, pa se javljaju umor, anskiozne misli, depresivna osećanja, malaksalost, bezvoljnost, a sve se to manifestuje na planu fizičkog zdravlja.

Hormon sreće je jedan prirodni stabilizator raspoloženja, zbog njega ste zadovoljniji, poletniji, puni elana, osećate se zdravo i zato morate o njemu brinuti uvek i svuda. Od doktora možete čuti kako se njegov nivo povećava, ali imaju oni neki trikovi u životu koji čine da serotonin raste, a da nemaju veze sa lekarima, zato otkrivamo koje to neobične stvari čine da se osećate srećnije. 

Pokloni su lek: ženski nakit čini serotonin većim

Kada je neko neraspoložen, kada se loše oseća, poklon u vidu čokolade, nekog cveta, popraviće dan, tu nema sumnje. Ali, ženski nakit čini da hormon sreće zaista, ispitano raste. Zašto je to tako? Ženski nakit nije običan poklon, niti se radi o poklonu koji izražava nečije imovno stanje, već nosi sa sobom jako veliku simboliku. Kada ženska osoba dobije nakit kao poklon, postojao povod za to ili ne, ono što može da „pročita“ iz njega jesu trud, razmišljanje o poklonu, povezivanje predmeta sa osobom, što su sve jako pozitivne stvari koje neverovatno utiču na osećanje sreće i ispunjenosti.

Bez problema možemo reći da verenički prsten kao poseban ženski nakit doprinosi tome da hormon sreće „pukne“ do najvećih visina, ali i privezak, ogrlica, narukvica, bilo koji deo nakita pokazuje neverovatnu pažnju koja prija i utiče pozitivno na zdravlje.

Panelni radijatori protiv lošeg raspoloženja

Rečeno je da su ovde neobične stvari u pitanju, pa dok bi nakit bio logičan sled preporuka, panelni radijatori teško da se nekome mogu naći kao prvi na spisku od stvari koje utiču na povećano lučenje serotonina. No, objašnjenje postoji.

Panelni radijatori su način da se prostorije ugreju do veoma prijatne i potrebne temperature, bez prevelikog utroška električne energije, pa samim tim dolazimo do

prijatne atmosfere u kojoj se boravi, bez stresnih mesečnih računa. A kada računi ne izazivaju nervozu, nema hladnoće da oneraspoloži, pa je zimu predivno gledati s prozora, hormon sreće mora da raste.

Meditacija

Nije potrebno mnogo reči u vezi sa meditacijom reći, jer je njen osnovni zadatak da sjedini um i telo, te da ostvari balans u ljudskom organizmu. S početka je pomenuto da je hormon sreće taj koji teži balansu, pa eto još jednog načina da se njegov nivo dovede do potrebne granice.

Masaža je spas

Savremeni način života čini da čovek bude stalno napet, pod stresom, a to utiče na grčeve, bolove u mišićima, leđima... Jednom mesečno masaža može da ublaži sve te simptome, češće da ih sasvim uklopi, a nakon nje ćete se sigurno osećati zadovoljnije, srećnije, mirnije, što će biti vidljiv znak da je hormon sreće dostigao "radnu temperaturu".

A koji je vaš neobični način da obezbedite sebi dovoljno serotonina za sve ono šta donosi novi dan?

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike