Četiri stvari zbog kojih vam početak dana često krene nizbrdo i kako ih preduhitriti

06.11.2021

08:17

0

Kako započnemo dan diktira ostatak dana - zato je bitno da su nam jutra mirna oaza sa što manje stresa

Četiri stvari zbog kojih vam početak dana često krene nizbrdo i kako ih preduhitriti
pexels-alena-shekhovtcova-7036548 - Copyright Pexels

Nekada nas i najmanje sitnice izbace iz takta. Da bi ceo dan mogli da budemo dobri prema sebi i svima oko nas, da bi bili produktivni i uspešno nosili sa svim dnevnim zadacima i zahtevima, veoma je važno kako nam krene jutro.

Nekada stvari znaju da krenu nizbrdo od trenutka kada otvorite oči i odmah vam je jasno da ste ustali na levu nogu. Često nas i najveće sitnice mogu izbaciti iz takta i odrediti ton za ostatak dana.

Jednom kad smo loše volje, energiju koja nam je potrebna za sve obaveze koje dan nosi, bespotrebno trošimo na vraćanje u bolje emotivno stanje.

Donosimo vam četiri česta problema zbog kojih nam dan zna krenuti nizbrdo od ranog jutra, ali i savete kako da ih unapred spriječimo.

1. Opet nemam šta da obučem!

Jedna od najproduktivnijih stvari koje možeš da učiniš za sebe kako bi dan započela smireno i dobro raspoložena je da napraviš plan dan ranije. To uključuje i pomno planiranje onoga što bi ujutru obukla.

Biranje odevne kombinacije jedna je od prvih odluka koje moraš taj dan da doneseš i bitno je za ostatak dana da prođe što bezbolnije. Svi znamo koliko frustrirajuće može biti stajanje ispred ormara i prebiranje po garderobi kada nam se čini da nemamo šta da obučemo, a zapravo je to retko kad istina, već nam je teško da donosemo prve odluke u danu.

Profimedia
 

Umesto da nepotrebno gubiš vrijeme i živce razmišljajući gde ti je ona bež majica, pametnije je da kombinaciju pripremiš veče pre i oslobodiš se tog stresa ujutro. Jutarnje oblačenje je rutinska stvar, tako da nije loše imati nekoliko poslovnih kombinacija koje ćeš uvek menjati i tako će sam čin oblačenja ujutro biti nešto o čemu ne treba dodatno da razmišljaš i trošiš dragocenu energiju.

2. Čitanje vesti čim otvorite oči

Ako si i ti jedna od mnogih koje dan započinju hvatanjem mobilnog telefona i proveravanjem šta se sve dogodilo u svetu dok si spavala, moguće je da samu sebe sabotiraš od ranog jutra. Svakako treba biti informisan o novostima, ali ne čim otvoriš oči. Informacije o rekordnom broju zaraženih, situaciji u Avganistanu i ostalim negativnim stvarima koje se događaju oko nas i u svetu mogu samo da izazovu loše raspoloženje.

Pexels
 

Ovo je potvrdilo i istraživanje s Harvarda koje tvrdi kako samo tri minuta konzumiranja negativnog sadržaja može uzrokovati osam sati razdražljivosti i lošeg raspoloženja. Ako već želiš ujutro nešto da čitaš, bolja ideja je da to bude par stranica knjige u kojoj uživaš ili pisanje dnevnika. U svakom slučaju, bitno je da jutro ispuniš sa što više pozitivnih vesti i stimulansa.

3. Odlaganje alarma

Englezi kažu „You snooze – you lose“, mi kažemo – „Ko rano rani – dve sreće grabi“. Ideja je ista – ljudi koji se rano bude, stignu više toga i da obave. Međutim, ima nešto više u tome kako odlaganje alarma za „još samo 10 minuta“ može negativno uticati, ne samo na tvoje raspoloženje, već i zdravlje. Kada odgađamo buđenje, ponovno upadamo u dubok san pa je svaki novi alarm šok za telo i nervni sistem.  Na taj način zbunjuješ i telo i mozak, a rezultat je osećaj umora tokom celog dana.

Profimedia
 

Koliko god je primamljivo ujutro kliknuti "snooze" i kupiti još malo vremena u toplom krevetu, učini dobro za svoje zdravlje i raspoloženje toga dana tako što ćeš se tome odupreti. Jedan od načina koji može da pomogne je da telefon staviš na mesto gde ćeš čuti alarm, ali opet dovoljno daleko da moraš da ustaneš. Međutim, ono najvažnije je da uvedeš kvalitetnu rutinu spavanja, što znači da spavaš 7 - 8 sati i da na spavanje uvek ideš u isto vreme.

4. Nedovoljna hidratacija

Mnogi od nas nemaju naviku da piju vodu sve dok ne osetimo žeđ, pa nam je prvo što ujutru popijemo kafa. Međutim, jutarnja hidratacija izuzetno je važna za dobar početak dana. Tokom noći dehidriramo, još više ako se budimo i odlazimo da mokrimo, stoga nam čaša vode čim se probudimo pomaže da napunimo zalihe hidratacije u telu. Takođe, pokreće tvoj metabolizam koji se oslanja na vodu kako bi svi probavni procesi tekli glatko.  

A ako želiš dodatne benefite za svoje zdravlje, pij vodu s limunom! Osim što ćete hidrirati, limun pomaže i u gubljenju kilograma i idealan je antioksidans.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Miss7

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike