Spoj meditacije i treninga: Nađite spokoj u duši i telu

17.10.2021

19:00

0

Autor: M. J.

Svaku aktivnost možete pretvoriti u meditaciju. Naglašavajući svoj dah i fizičke osećaje tokom vežbanja možete povećati sposobnost da ostanete potpuno prisutni

Spoj meditacije i treninga: Nađite spokoj u duši i telu
yoga-g8b5af743d_1280 - Copyright Pixabay

Ne morate sedeti mirno zatvorenih očiju da biste ušli u meditativno stanje kao što većina misli. Mnogi oblici kretanja mogu biti meditativni, a to može uključivati vašu dnevnu dozu fizičke aktivnosti. 

Postoji mnogo načina na koji ljudi meditiraju. Neki uživaju u sedećoj praksi sa nekim ko ih vodi kroz iskustvo, drugi vole da se kreću dok meditiraju - hodanje, planinarenje, lagano istezanje. Mnogi smatraju jogu "pokretnom meditacijom". Možete slušati vođenu meditaciju preko raznim aplikacija na svom mobilnom telefonu. 

Meditacija je savršena dopuna fitnes rutini jer zaokružuje naporni rad sa obavljanjem i punjenjem potrebnim za fizičku i mentalnu ravnotežu. 

Verovatno vam niko ne treba reći da je meditacija sama po sebi prilično dobra. Pokazalo se da ona podiže raspoloženje i povećava nivo energije. 

Meditacija takođe povećava koncentraciju, a sve ove prednosti se mogu kombinovati kako bi trening bio što efikasniji. 

Potpuna prisutnost tokom fizičke aktivnosti omogućava vam da se posebno usredsredite na pravilno izvođenje vežbi istovremeno smanjujući rizik od povreda.

Obraćajući punu pažnju na svoj trening umesto na strest svakodnevnog života, dajete sebi veće šanse da se uključite u potrebe svog tela kao i da poboljšate raspoloženje, dok svom mozgu dajete zasluženu pauzu. 

Kako spojiti meditaciju sa svojim treningom?

Pixabay
 

Svaku aktivnost možete pretvoriti u meditaciju. Naglašavajući svoj dah i fizičke osećaje tokom vežbanja možete povećati sposobnost da ostanete potpuno prisutni. 

Usredstedite se da nekoliko puta duboko udahnete, meditativno udahnete pre podizanja teških tegova ili pre nego što krenete na duže staze. Ovo vam može pomoći da blokirate smetnje kao i da se fokusirate samo na vas i ono što želite da postignete. 

Ako ste od onih koji ne uživaju u vežbanju meditacija vam može pomoći da poboljšate raspoloženje i mentalnu čvrstinu. 

Neposredno pre, ali i tokom vežbanja možete upotrebiti i druge tehnike meditacije poput vizualizacije kako biste se fokusirali na fizičke osećaje. 

 Meditacije su savršene kada želite da se usredsredite na uvežbavanje uma, kretanje prema unutra i povezivanje sa samim sobom kako biste se bolje povezali sa drugima. 

Ne postoji samo jedan način spajanja meditacije i treninga. Možete da meditirate pre treninga. Ako ste više naviknuti na fizičke vežbe, ali ne meditirate, vizualizacija bi mogla učiniti vaš trening temeljnijim. 

Na koji god način spojili meditaciju sa treningom radite ono što najbolje odgovara vašem telu i umu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike