Sve blagodeti mandarina: Pomažu i u borbi sa stresom, probavom, srcem...

16.10.2021

07:17

0

Autor: A. S.

Mandarine su bogate vitaminima A, B i C, kalijumom, folnom kiselinom, magnezijumom, kalcijumom i gvožđem

Sve blagodeti mandarina: Pomažu i u borbi sa stresom, probavom, srcem...
Mandarine - Copyright Pixabay

Sa pojavom hladnijih dana i jeseni, dolazi i sezona mandarina, a stručnjaci savetuju da ovo voće konzumirate što češće.

Mandarine su bogate vitaminima A, B i C, kalijumom, folnom kiselinom, magnezijumom, kalcijumom i gvožđem - zbog čega će značajno ojačati vaš imunitet u sezoni prehlada i gripa. U 100 grama ovog voća nalazi se oko 30 miligrama vitamina C, što zadovoljava trećinu dnevnih potreba za ovim nutritijentom.

Kako izabrati dobre mandarine

Najpre je važno razjasniti kako najlakše možete da odaberete kvalitetne i ukusne mandarine - prema savetima stručnjaka bolje mandarine su teže, jer sadrže više vode i soka

Savetuje se da i ukoliko imate problema sa probavom - povećate konzumaciju mandarina. Naime, na njima je bela vlaknasta mreža koja umnogome pomaže i ubrzava rad probavnog sistema.

Mandarine pomažu čak i sa stresom jer imaju opuštajući uticaj na nervni sistem. Ukoliko se nađete u teskobnoj situaciji ili imate problema s bolnim grčevima - jedite mandarine.

Pixabay
 

Ovo narandžasto voće dobro je i za srce i kardiovaskularni sistem jer su dobar izvor kalijuma, koji snižava krvni pritisak i normalizuje ritam srca. Osim toga, mandarine sadrže hranjive supstance koje sprečavaju nakupljanje lošeg holesterola na arterijama, što inače može dovesti do srčanog udara.

Pored zdravlja, upotreba mandarina pogodna je i za korišćenje u nezi lepote.

Uzmite četiri kriške mandarine, odstranite semenke i pomešajte ih zajedno sa malo jogurta i kašikom meda. Zatim nanesite na kožu lica i vrata te ostavite da deluje 10-20 minuta. Maska će obnoviti vašu kožu i dati joj zdraviji i blistaviji izgled, a preporučuje se da masku koristite dva puta nedeljno.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike