Doktor Perišić upozorava: Ako ovako držite dijetu, mogu da stradaju hormoni i jetra

11.10.2021

09:40

0

Gastroenterolog objasnio zašto dijetom ne smemo da skidamo više od jednog kilograma mesečno

Doktor Perišić upozorava: Ako ovako držite dijetu, mogu da stradaju hormoni i jetra
Pexels

Profesor doktor Vojislav Perišić pričao je u "Jutru" na Prvoj o štetnosti dijeta, i posebno podvukao autofagiju. Ovaj režim ishrane nazvao je štetnim i objasnio i zašto, a onda izneo preporuku za mršavljenje koju bi svi trebalo da čuju.

- Ne valja gladovati, to iscrpljuje organizam. Da vam nešto kažem - rekao je doktor a onda pokazao na svoj poveći stomak.

- Ja imam zalihe, namerno govorim o tome. Mi kada gladujemo koristimo taj "štek" organizma. Meni jedan prijatelj hirurg kaže, tebe bih voleo da operišem! Kada bih legao na sto, imao bih dobru zalihu masti za oporavak. A mršavi ljudi se teže oporavljaju, jer se nakon intervencije i zdravstvenih problema gladuje, kada nema zalihe, to je teško - rekao je on.

Profimedia
 

Na osećaj sitosti ili gladi utiču naši hormoni, i kada se oni poremete gladovanjem, to nije dobro za ceo organizam.

- Pogledajte hormonski profil, hormoni regulatori apetite dolaze u disbalans kada gladujemo. To je mučenje organizma i privikavanje na nenormalan endokrini status - upozorio je gastroenterolog.

- Ako ste na dijeti, ne smete sedmično da izgubite više od 250 grama. To je jedan kilogram mesečno, neko će reći "samo" jedan kilogram, ali sve preko toga ne valja za homeostazu. Kada gojazni krenu na rigoroznu dijetu, jetra im se pogoršava, posebno ako ujutru ne jedu. Našim moždanim ćelijama treba glukoza, pa kako će da rade bez hrane - pitao je on, prenosi Mondo.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.