Maženje je prirodni analgetik, jača imunitet i umanjuje stres

09.10.2021

18:45

0

Parovi koji se često maze su zdraviji, srećniji i smireniji od onih koji su na taj deo intimnosti zaboravili

Maženje je prirodni analgetik, jača imunitet i umanjuje stres
profimedia-0631151598 - Copyright Profimedia

Svako s vremena na vreme poželi siguran zagrljaj ili da se mazi s nekim, a ovu želju najčešće podstiče osećanje privrženosti, kada vam je prijatno u nečijem prisustvu ili ste, pak, usamljeni.

Činjenica je da maženje ojačava vezu i predstavlja nešto što svima mnogo nedostaje u trenucima kada nemaju partnera. A da li vam je ikada palo na pamet da postoji naučno objašnjenje za sve ovo?

Istraživanja pokazuju da se tokom maženja ubrzano luči hormon oksitocin koji nas čini radosnijim i smanjuje bolove.

Pexels
 

Statistika otkriva da i najjača glavobolja može da se umiri dodirom, dok kod nekih ljudi bol potpuno nestaje posle četiri sata.

Stručnjaci tvrde da maženje stimuliše parasimpatički sistem, odgovoran za opuštanje.

U tom trenutku se, osim oksitocina, ispuštaju serotonin i dopamin, a oni podstiču dobro raspoloženje i jačaju imunitet.

Postoji jaka veza između mozga i imunog sistema, odnosno, ono što nam je u glavi utiče pozitivno ili negativno na naše zdravlje. Neki naučnici tvrde da su optimistično razmišljanje, izražavanje emocija i održavanje veza neki od odličnih načina da se ojača imunitet i sačuva dobro zdravlje, a maženje je pravi način za ostvarivanje svega što je prethodno navedeno.

Nakon niza studija, dokazano je da lučenje oksitocina ima sposobnost da smanji želju za hranom, alkoholom i drugim supstancama koje su štetne za zdravlje. Tako maženje može da spreči noćne posete frižideru.

Istraživači sa Univerziteta u Birmingemu su otkrili i da maženje, poput čaše-dve vina, pojačava našu velikodušnost i saosećajnost. Opuštajući nas, čini nas boljim i empatičnijim. Osim toga, smanjuje nam osećaj straha.

Pexels
 

- Dodirima se ispušta oksitocin koji nas opušta i hrabri pred razgovor za posao, prvi ljubavni sastanak ili bilo koju situaciju u kojoj nam trema "radi" - kaže dr Džen Mičel.

Stručnjaci podsećaju i na prednosti maženja pred san, jer ono smanjuje stres, pa što smo manje napeti, kvalitetnije i duže ćemo spavati.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike