Lekar objasnio zašto stopala povremeno imaju neprijatan miris, ali i da je to zapravo dobro za vas

22.09.2021

07:17 >> 07:22

0

Pravilna higijena stopala trebalo bi da bude osnovni deo svakodnevne rutine, ali ako nekada i primetite da čudno mirišu-ne brinite

Lekar objasnio zašto stopala povremeno imaju neprijatan miris, ali i da je to zapravo dobro za vas
Copyright Pexels

Doktor Karan Raj, lekar iz Velike Britanije zaposlen u tamošnjem sistemu Nacionalne zdravstvene zaštite, tvrdi da “smrdljiva stopala imaju svoju svrhu i dugoročno bi mogla pomoći našem tijelu”.

– Morate shvatiti da je vaše telo prožeto raznim životnim oblicima, da vaša koža sadrži hiljade sitnih organizama, a mnogi od njih hrane se onime što izlazi iz vašeg tela – objasnio je u videu koji je objavio na TikToku.

Pročitajte još

– Postoji vrsta bakterije koju zovemo “bacillus subtilis”. Ona jede leucin, uobičajenu aminokiselinu koja se nalazi u znoju iz stopala. Kad ova bakterija pojede leucin, iz sebe izbacuje izoflavičnu kiselinu zaslužnu za neugodan, sirast miris stopala – pojasnio je.

Pexels

I koliko god sad to zvučalo gadljivo, dr Raj tvrdi da je to dobro za nas, jer bakterije pomažu našem telu tako što smanjuju rizik od pojave gljivica na stopalima.

– Naše telo na sebi zadržava ove bakterije, jer one proizvode hemikalije i antibiotike koji sprečavaju pojavu gljivica na stopalima – rekao je, a prenosi “Mirror”.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike