Za zdrav početak dana najbolja je kaša od heljde, tvrdi ruski lekar

28.11.2020

08:17 >> 08:10

0

Autor: Z. A.

Ova žitarica ima čudne moći

Za zdrav početak dana najbolja je kaša od heljde, tvrdi ruski lekar
Copyright Pixabay

Heljda je u Rusiji veoma popularna namirnica. Ova žitarica sadrži folnu kiselinu, gvožđe i magnezijum, dobra je za borbu protiv virusa, poboljšava rad kardiovaskularnog sistema, sprečava anemiju, trombozu… Ona je antioksidans i imunostimulator, izbacuje iz organizma toksine… Heljdina kaša je majka naša – kažu Rusi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Najnovija istraživanja potvrdila: Ne odričite se kafe, ima više koristi nego štete za vaš organizam

Ruski onkolog Volf Laskin je lekar sa skoro pola veka iskustva, a preko 30 godina bavi se isključivo onkologijom. On je svojim pacijentima, čak i onima u poodmakloj fazi kancera, preporučivao dijetu, koja je počinjala heljdom… Za Ruse je heljda namirnica broj jedan još od kada je ova biljka prvi put uvezena iz Grčke, po kojoj je Rusi i zovu „grečka“.

Za šta je sve heljda zdrava

Heljda sadrži najveću količinu biljnih proteina. Za suzbijanje procesa karcinoma, prema doktoru Laskinu, potrebno je ograničiti unos kiselina i u organizam uvesti određenu količinu kvercetina (bioflavonoid), kog najviše ima u heljdi i šipku.

Dijeta od heljde doktora Laskina čisti krvne sudove, odnosno bori se protiv ateroskleroze, obnavljajući gustinu krvnih sudova, i stoga će imati blagotvorno dejstvo na one koji pate od ateroskleroze i one koji u preventivne svrhe ne žele da se dovedu u kritično stanje: infarkt i moždani udar. Heljda je dakle, kako bi Rusi rekli, majka za zdravlje!

Ova žitarica je jedna od najzdravijih biljaka na svetu. Ima puno proteina, pa zamenjuje meso, mleko i jaja. Spas je za dijabetičare zato što normalizuje nivo glukoze u krvi. Dijabetičari mogu da konzumiraju heljdu svakodnevno bez ikakvih negativnih posledica.

Ima minimum kalorija – uz maksimum vitamina, minerala i amino-kiselina. U heljdi ima folne kiseline, gvožđa i magnezijuma, ona poboljšava rad kardiovaskularnog sistema i sprečava anemiju, trombozu i aterosklerozu. Deluje kao antioksidans i imunostimulator, izbacuje iz organizma toksine i smanjuje nivo lošeg holesterola.

Ova žitarica sadrži puno vlakana, koja efikasno čiste creva. Lekari preporučuju ovu namirnicu pacijentima koje pate od zatvora, gastritisa i čireva. Izuzetno je bogata biljnim flavanoidom koji se zove kvercetin, koji usporava rast tumora i zato je efikasan za prevenciju i lečenje karcinoma.

Rusi je jedu tako što od nje kuvaju kašu. Kao doručak, heljdina kaša se jede tako što se u nju dodaje suvo ili sveže voće. Heljda se jede uz ručak kao varivo, kao dodatak jelu…

Pixabay

Osnovna heljdina kaša

Prema ruskom onkologu dr Laskinu, kuva se ovako:

* 50 g heljde, sirove ili pečene (sirova je zdravija, pečena ima malo lepši ukus)

* 150 ml vode (uvek tri puta više vode od količine heljde)

* samo prstohvat soli

Heljdu preliti sa 150 ml vode i ostaviti da odstoji, minimum pola sata, maksimum 12 sati. Zatim procediti, dobro isprati. Vratiti u šerpu i naliti sa 100 ml vode, dodati so, kuvati dok ne provri pa smanjiti vatru i kuvati još nekoliko minuta, bez mešanja, dok vode ne uvri.

Kaši možete dodati voće i začine po želji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: eKlinika.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike