Veličina, definitivno, nije važna: Od čega zavisi inteligencija

04.01.2021

09:32 >> 09:16

0

Naučnici su do sada preuveličavali vezu između veličine mozga i intelektualnih sposobnosti

Veličina, definitivno, nije važna: Od čega zavisi inteligencija
Copyright Pixabay

Naučnici su već decenijama u potrazi za odgovorima na brojne nedoumice kada je ljudski mozak u pitanju. Najnovija međunarodna naučna studija predvođena istraživačima sa Bečkog univerziteta utvrdila je da ljudska inteligencija manje zavisi od veličine mozga koliko od načina na koji je on strukturisan.

Do sada su naučnici preuveličavali vezu između veličine mozga i intelektualnih sposobnosti čoveka, objasnio je Jakob Pitšing, stručnjak za kognitivne nauke i jedan od autora studije.

– Za ljudsku inteligenciju su daleko značajniji raspored korteksa, srednjeg i malog mozga, kao i dobra veza između bele i sive materije – naveo je on i dodao da je sama veličina cerebralne mase manje važna.

Pročitajte još

Pitšing i njegov tim analizirali su 88 ranijih studija na tu temu, kojom je bilo obuhvaćeno 8.000 slučajeva, a svoje nalaze su objavili u stručnom časopisu “Neuroscience & Biobehavioral Reviews”.

Naučnici su, takođe, ustanovili da muškarci, koji generalno imaju veći mozak od žena, nisu na bilo koji način dokazali da imaju naprednije kognitivne sposobnosti od lepšeg pola.

Kao dokaz da je struktura mozga najznačajnija, Pitšing je naveo primer kita koji, uprkos ogromnom mozgu, teškom devet kilograma, ne važi za preterano inteligentnu životinju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike