Da li trljate stopalo o stopalo pre spavanja? To može ukazivati na nekoliko stvari

06.01.2021

20:25 >> 14:36

0

Autor: Z. A.

Niko ne radi to tek onako

Da li trljate stopalo o stopalo pre spavanja? To može ukazivati na nekoliko stvari
Copyright Pexels

Ukoliko uveče pre spavanja trljate stopala jedno o drugo može biti veoma benigno, ali i ne mora da bude bezazleno. Taj svojevrsni ritual mogao bi da ukazuje na stanje koje se zove periodični poremećaj kretanja udova, a zbog čega noge stalno grčite ili ih trzate u snu.

Mnogo ljudi, kada nakon napornog dana napokon legnu u krevet, uradi jednu vrlo neobjašnjivu stvar. Ni ne razmišljajući trljaju stopalo o stopalo kako bi lakše zaspali. Međutim, ne rade oni to baš tak onako. Evo šta mogu biti razlozi za tu neobično običnu aktivnost nogu:

Možda će vas i ovo zanimati

1. To može biti znak da imate problema sa snom

Trljanje stopalo o stopalo u krevetu ne mora biti bezazleno kao što se može činiti na prvi pogled. Postoji stanje koje se zove periodični poremećaj kretanja udova koje utiče na noge pa ih stalno grčite ili trzate u snu. To može imati negativan efekat jer ste narednog dana pospani. Ako se često krećete u snu i trljate noge u krevetu, to stanje je razlog tome, piše „Bright Side“.

2. Razlog mogu biti i tzv. nemirne noge

Može postojati još jedan ozbiljan razlog za to. Ako osetite olakšanje dok ležite i mičete noge, to može značiti da imate sindrom nemirnih nogu. To je neurološki poremećaj koji vam neće dopustiti da se potpuno odmorite. Da biste bili sigurni da je to izvor problema, treba da se posavetujete s lekarom.

Pexels

3. To je nesvesni način da smirite sami sebe

Pokušavamo se ugnjezditi u krevet tako da trljamo noge. Time se stvara efekt bliskog dodira na koži i osećamo se opušteno. Poznato je da je koža vrlo osetljiva na spoljne nadražaje, pa to može biti snažan alat kojim se opuštamo nakon stresnog dana.

4. Možda je to samo navika

To, naravno, može biti i normalan način odnosno ritual koji praktikujete kako biste zaspali. Ne mora biti nikakav zdravstveni problem. Mnogi trljaju noge u krevetu, a da to ni ne primete. Čak i da se to dogodilo iz bilo kog od pomenutih razloga, može se razviti u naviku.

Čitajte i

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sata.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike