Važno je da znate: Koje vitamine i minerale ne treba da uzimate zajedno, a koji su delotvorniji u kombinaciji?

07.02.2021

13:50 >> 13:13

0

Da biste izvukli maksimum iz suplemenata treba da znate koje su to dobitne kombinacije

Važno je da znate: Koje vitamine i minerale ne treba da uzimate zajedno, a koji su delotvorniji u kombinaciji?
Copyright Profimedia

Za naš organizam i naš imunitet važni su brojni vitamini i minerali. U vreme pandemije ljudi su počeli da uzimaju razne suplemente ne bi li ojačali svoj organizam i to najčešće bez konsultacije sa lekarom, već na svoju ruku.

Zato je važno da znate da ne treba kombinovati pojedine minerale, dok postoje neke kombinacije koje su poželjne.

Donosimo vam najbolje i najgore kombinacije, kako biste uspeli da izvučete maksimum iz svog imunološkog sistema i ukupnog zdravlja.

Dozvoljeno je kombinovati:

Vitamin A + vitamin E i C

Vitamini su potpuno kompatibilni, ne potiskuju međusobno delovanje. Vitamin E štiti vitamin A od oksidacije, a C služi kao prirodni katalizator za druga dva vitamina, pojačavajući njihovo delovanje. Pored toga, vitamin A je u potpunosti kompatibilan sa cinkom i gvožđem, stimulišući njihovu apsorpciju u telu.

Vitamin B2 + vitamin B6

To je slučaj kada vitamine jednostavno treba uzimati u parovima. Sam po sebi, vitamin B6 je u neaktivnom obliku i jednostavno prolazi kroz telo, a da se u njemu ne apsorbuje. Vitamin B2 aktivira B6 i telo ih savršeno apsorbuje.

Vitamin B2 + cink

Vitamin B2 služi kao prirodni katalizator cinka, koji se pod njegovim uticajem bolje apsorbuje i aktivnije štiti telo.

Vitamin B6 + kalcijum

Vitamin B6 kontroliše količinu kalcijuma koji se izlučuje iz tela, sprečavajući nedostatak kalcijuma.

Pixabay

Vitamin B6 + magnezijum

Ovde dve supstance pomažu jedna drugoj: B6 povećava bioraspoloživost magnezijuma za telo, a magnezijum, pak, povećava sposobnost B6 da prodre u ćeliju.

Vitamin B9 + Vitamin C

Vitamin C u ovom slučaju pomaže u akumuliranju B9 u tkivima, sprečavajući njegovo potpuno uklanjanje iz tela.

Vitamin B12 + kalcijum

Bez kalcijuma, asimilacija B12 u telu je u principu nemoguća.

Vitamin C + gvožđe + hrom

Svaka od tri supstance služi kao katalizator za apsorpciju druge dve. Ako ih koristite u tandemu, nećete uzaludno potrošiti ni miligram korisnih elemenata.

Vitamin D + kalcijum i fosfor

Vitamin D je neophodan za apsorpciju ova dva elementa. Možete ih koristiti odjednom, kao i kalcijum i fosfor u kombinaciji sa vitaminom D.

Vitamin E + selen

Antioksidativni efekat vitamina E je u velikoj meri pojačan interakcijom sa selenom. Ovaj tandem pomaže u zaštiti ćelija i tkiva od oštećenja i upala.

Vitamin K + kalcijum

Ovaj par je odgovoran za snagu i zdravlje vaših kostiju i za prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Vitamin K pomaže kalcijumu u izgradnji koštanog tkiva u telu, a takođe je odgovoran za pravilno zgrušavanje krvi i sprečava vaskularnu kalcifikaciju.

Bor + kalcijum, magnezijum i fosfor

Bor pomaže da se sva tri elementa neprekidno asimiluju u telu i da pravilno obavljaju sve svoje funkcije.

Profimedia

A ovo su kombinacije koje treba izbegavati:

Magnezijum i kalcijum

Kad se ti minerali uzimaju istovremeno, njihova delotvornost se smanjuje, kaže dr Tod Kuperman, predsednik, nezavisne kompanije za testiranje “Consumlab” u Njujorku čiji je fokus na proizvodima za zdravlje i ishranu.

-Uzimanje velike količine minerala sa drugim mineralima smanjiće apsorpciju – kaže dr Kuperman. – U osnovi, minerali se nadmeću jedni s drugima i guše jedni druge. Zato biste takve minerale trebalo da uzimate u razmaku od barem dva sata.

Cink i bakar

Među mnogim prednostima cinka visoko na lestvici nalazi se i jačanje imuniteta, ali trebalo bi da znate da cink ometa apsorpciju bakra. Ako morate da uzimate bakar, ali i cink, napravite razmak od minimalno dva sata, kaže dr Kuperman.

Takođe, visoke doze cinka, koje se uzimaju u dužem periodu, mogu da prouzrokuju nedostatak bakra.

Gvožđe i zeleni čaj

Ako mešate gvožđe sa zelenim čajem, crnim čajem ili dodacima na bazi kurkumina, vaše telo neće moći da apsorbuje ovaj mineral.

Pixabay

Riblje ulje i ginko

Dodaci ribljeg ulja omega-3 mogu da smanje upalu i poboljšaju raspoloženje, ali kada uzmete ove dodatke sa biljem koje razređuje krv, poput ginka ili belog luka, to može da spreči zgrušavanje i dovede do nekontrolisanog krvarenja, kaže dr Kuperman.

Vitamini A, D, E i vitamin K

Ako uzimate vitamin K sa drugim vitaminima topivim u mastima, poput A, D ili E, možda ga nećete apsorbovati onoliko koliko biste da ste ih uzimali u različito vreme, kaže dr Kuperman.

-Ako uzimate multivitamin, ne brinite, ali ako vam nedostaje vitamin K, uzimajte ga bar dva sata odvojeno od ostalih vitamina topivih u mastima – kaže doktor.

Kalijum i kalcijum

I ovi minerali će se nadmetati za apsorpciju u telu, upozorava doktor. Ako treba da uzimate oba suplementa, obavezno ih razdvojite nekoliko sati, savetuje dr Kuperman.

Kantarion i antidepresivi

Kod lekova koji se uzimaju bez recepta ili na recept, koji mogu loše da utiču na suplemente, potreban je poseban oprez, kaže Robert Gleter, docent za hitnu medicinu iz “Northwell Healtha” u Njujorku. Na primer, kantarion može da prouzrokuje temperaturu, zbunjenost i teskobu ako se uzima sa antidepresivima.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike