Patite od nesanice? Možda treba da promenite pastu za zube i još ove četiri neočekivane navike

09.02.2021

21:22 >> 19:31

0

Mnogo toga o čemu i ne razmišljate utiče na kvalitet vašeg sna

Patite od nesanice? Možda treba da promenite pastu za zube i još ove četiri neočekivane navike
Copyright profimedia

Poznato je da uređaji u spavaćoj sobi mogu da izazovu nesanicu i poremete naš normalan ritam spavanja. Ipak, postoji nekoliko potpuno neočekivanih okidača za nesanicu, o kojima uopšte niste ni razmišljali. A poznato je koliko je za vaše zdravlje i normalno funkcionisanje na dnevnom nivou važno da se dobro naspavate.

Evo kojih pet stvari može da napravi probleme sa spavanjem.

Topli prekrivač

Šta može biti bolje od toplog, udobnog pokrivača usred zime? Ali ako su ćebe ili jorgan previše debeli, to može uticati na kvalitet sna. Činjenica je da ako nam tokom spavanja telesna temperatura čak i malo poraste, san postaje vrlo “plitak”. Veoma je važno naći ravnotežu, ako je sloba hladnija, onda je u redu birati topliji prekrivač i obrnuto.

Limun

Čak i ako volite limun, treba da ga izbegavate uveče. upozoravaju naučnici. Citrusi vam mogu podići raspoloženje, povećati mentalnu budnost i nivo energije, a to vam uopšte nije potrebno kada pokušavate da se dobro naspavate. Iz istog razloga, preskočite limun, pa čak i omekšivače za rublje sa mirisom citrusa, kako vas posteljina ne bi držala budnim.

Pasta za zube

Nemojte da mislite da vas odgovaramo od pranja zuba pred spavanje, ali obratite pažnju na ukus i miris paste. Činjenica je, ne samo da arome citrusa, već i miris peperminta deluju na mozak tako što ga “razbuđuju”. Isprobajte paste sa drugačijim ukusom, možda pre od mešavine biljaka, one neće praviti problem.

Pixabay

Boja zida

Godine 2013. sprovedeno je istraživanje koje je pokazalo da boja zidova u spavaćoj sobi utiče na kvalitet spavanja. Najpovoljnije su nežnoplava boja, zelena i bledožuta. Najgore su siva, ljubičasta i smeđa, izazivaju previše aktivne snove i noćne more. Nisu dobre ni srebrna, zlatna, narandžasta i crvena.

Nered

Nisu vas majke “za džabe” terale da redovno sređujete sobu. U detinjstvu i periodu adolescencije možemo da spavamo čak i na golom podu diskoteke. Međutim, kada uđemo u svet odraslih, ne samo buka, već i nered mogu da utiču na san. Na podsvesnom nivou nismo u mogućnosti da se opustimo kada je okolo neuređen prostor.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Mondo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike