Spisak namirnica koje ne treba da konzumirate uz vitamin C jer onda nema efekta

07.03.2021

16:50 >> 15:47

0

Važi za jedan od najvažnijih vitamina, ali treba voditi računa o dozama i načinu konzumiranja

Spisak namirnica koje ne treba da konzumirate uz vitamin C jer onda nema efekta
Copyright Profimedia

Sigurni smo da ne postoji osoba koja poslednjih meseci u svoju ishranu nije uvela neke od suplemenata. A među njima je najvažniji vitamin C.

On je bitan jer pomaže održavanje mnogih bioloških funkcija, uključujući sintezu kolagena, zarastanje rana, popravku i održavanje hrskavice, kostiju i zuba. Vitamin C je takođe jak antioksidans, što znači da može neutralizovati slobodne radikale koji oštećuju ćelije na genetskom nivou.

Vitamin C smatra se za “pojačivač imunog sistema”, dustupan je u raznim varijantama. Prodaje se u kapsulama, tabletama za žvakanje, u formi praška, dok se za decu proizvodi u raznim ukusima. Posebno je efikasan u kombinaciji sa drugim vitaminima kao što su cink ili selen.

Kada ga konzumirate treba da vodite računa o propisanim dozama. Poželjno je da ga konzumirate u jutarnjim satima kako bi se podigla energija organizma, ali još je važnije da vodite računa sa kojom hranom ga unosite.

Ovo je spisak namirnica koje ne treba kombinovati sa vitaminom C:

Džigerica

Džigerica je vrlo zdrava, ali i izuzetno bogata bakrom. Ako se konzumira sa vitaminom C, bakar u jetri može da učini da vitamin C izgubi efikasnost, pa će njegov unos samo anulirati korisne efekte antioksidanata, ali i mesa.

Mleko

Vitamin C može lako da oksidira, dok mleko sadrži oksidirajuću supstancu vitamin B2. Ako se konzumiraju zajedno, oba vitamina gube efikasnost.

Pixabay

Školjke i morski plodovi

Školjke i morski plodovi sadrže mnogo arsenida. Kada se konzumiraju zajedno, petovalentni arsenid će se pretvoriti u trovalentni arsenid koji je fatalan, pa je ova kombinacija strogo zabranjena!

Lekovi za snižavanje holesterola

Vitamin C ima antioksidaciono svojstvo, što može da poništi dejstvo lekova za smanjenje holesterola (niacin i simvastatin).

Limun i kisele jabuke

Ovo kiselo voće u kombinaciji sa vitaminom C lako može izazvati iritaciju u želucu, pa je savet da se ova kombinacija izbegava kako se ne bi narušio dragoceni balans želudačne kiseline.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike