Mama objavila selfi u suzama prvi dan povratka na posao: Posle tri meseca moja ćerka nije bila spremna, ni ja nisam bila spremna

10.03.2021

18:19 >> 14:19

0

Nije spavala i bila je nervozna. Ustala sam pet puta te noći da je nahranim. Bila sam iscrpljena, ispričala je Rejčel

Mama objavila selfi u suzama prvi dan povratka na posao: Posle tri meseca moja ćerka nije bila spremna, ni ja nisam bila spremna
Copyright Printscreen

Trajanje plaćenog porodiljskog odsustva razlikuje se od zemlje do zemlje, a koliko ženama teško pada kada moraju brzo da se vrate na posao pokazala je jedna Amerikanka objavivši svoj selfi u suzama. Rejčel Larsen, direkotrka u jednoj kompaniji u Solt Lejk Sitiju, sa svima je podelila svoj očaj budući da je morala da se vrati na posao svega 12 nedelja od porođaja jer prema zakonu samo na toliko ima pravo zato što radi u firmi sa 50 i više zaposlenih.

Međutim, to ne znači da joj to razdoblje poslodavac ili država moraju da plate, pa se mnoge žene vraćaju da rade i ranije jer inače ne mogu da podmire troškove života.

Rejčej je podelila fotografiju iz arhive, na kojoj sedi uplakana u automobilu. To je bio njen prvi radni dan nakon porodiljskog odsustva.

– Ova je fotografija nastala mog prvog dana povratka na posao nakon što sam rodila drugu kćer. Nisam bila spremna. Moja kći nije bila spremna. Nije spavala i bila je nervozna. Ustala sam pet puta te noći da je nahranim. Bila sam iscrpljena. Moj posao je primarni izvor prihoda za našu porodicu, bila sam primorana da se smirim, nasmejem i vratim na posao – napisala je u objavi.

I da ironija bude veća, Rejčel je svesna da je zbog 12 nedelja plaćenog odsustva svrstana među ekstremno privilegovane u SAD-u, gde se mnoge žene vraćaju na posao već i 10-ak dana nakon porođaja, a sve zato jer ne postoji organizovana socijalna politika koja omogućuje majkama isto porodiljsko odsustvo i naknade od države.

Pixabay

Kako je u svetu

Prema tablici objavljenoj na portalu Citation, zemlje sa najdužim plaćenim porodiljskim odsustvom su Srbija, Hrvatska, Albanija, Australija, BiH, Crna Gora, Velika Britanija, Norveška, Bugarska, Češka. A zemlje sa neplaćenim ili najkraćim plaćenim porodiljskim su SAD, Lesoto, Svazi, Nepal, Libija, Katar, Libanon, Ujedinjeni Arapski Emirati, Papua Nova Gvineja, Tunis.

Najkraće porodiljsko bolovanje je u zemljama Bliskog istoka: u 82 odsto zemalja kraći je od 12 nedelja, a u 18 odsto od 14 do 17 nedelja. Najduže porodiljsko bolovanje je u zemljama srednje i jugoistočne Evrope, kao i u regiji CIS (države bivšeg Sovjetskog Saveza), u 7 odsto zemalja je 14 do 17 neelja, dok je u 93 odsto zemalja 18 nedelja i duže, piše 24sata.hr.

Pročitajte još

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike