Pamet smo nasledili samo od jednog roditelja, studije pokazale da li je u pitanju mama ili tata

31.03.2021

20:20 >> 14:58

0

Sada će jedna strana imati ozbiljan argument u porodičnim raspravama

Pamet smo nasledili samo od jednog roditelja, studije pokazale da li je u pitanju mama ili tata
Copyright Pixabay

To je tema velike debate u mnogim porodicama – na koga je dete “povuklo” pamet.

Mame i tate vole da se šale kako su deca pozitivne stvari poput pameti, dobrog izgleda, sportskih veština ili talenta za muziku nasledili baš od njih.

Ipak, ispostavilo se da postoje naučna objašnjenja koja kažu da deca inteligenciju nasleđuju od svojih mama – tako da, izvinite, tate.

Više studija pokazalo je da je zapravo X hromozom odgovoran za inteligenciju. A žene imaju dva ovakva hromozoma (XX), dok muškarci imaju jedan (XY) – zato je dvostruko veća šansa da mame prenesu inteligenciju na decu nego očevi.

Pa, mame, ako vam je potreban pobednički argument u raspravi – imate ga.

Postoji više studija koje su pokušale da dokažu ovu teoriju tokom godina. Jednu od njih sproveo je Medical Research Council Social and Public Health Sciences Unit iz Glazgova, koja je utvrdila da će koeficijent inteligencije deteta sličan kao majčin.

Profimedia

Istraživači su intervjuisali decu svake godine u izrastu od 14 do 22 godine, uključujući brojne faktore kao što su edukacija i socijalno-ekonomski status. I utvrdili su da je najbolji pokazatelj za predviđanje koliko će biti pametni je inteligencija njihovih majki – IQ dece razlikovao se samo do 15 poena.

Ipak, ne slažu se svi naučnici sa principom X-hromozoma.

Drugi istraživači smatraju da nije samo genetika odgovorna za detetovu inteligenciju. Prema “Psychology Spot-u” svega 40-60 odsto inteligencije je nasledno – ostalo nam dolazi iz okruženja.

Zato tate, nemojte da budete snuždeni i dalje imate važnu ulogu u detetovom emotivnom i intelektualnom razvoju, tako što ćete im pomoći da izgrade samopouzdanje, igrajući se sa njima i učeći ih novim veštinama.

pročitajte još

 

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike