Zašto jedete noću, šta to znači za vaše telo i kako se rešiti te navike

06.04.2021

19:21 >> 20:31

0

Autor: Z. A.

Sindrom noćnog jedenja i sve što o njemu treba znati

Zašto jedete noću, šta to znači za vaše telo i kako se rešiti te navike
Copyright Pexels/ Andrea Piacquadio

Glavni okidač da posegnete za hranom tokom noći jeste stres koji pokreće čitav niz patoloških procesa. Ti procesi zatim remete ravnotežu lučenja hormona koji regulišu osećaj gladi i način na koji jedemo, raspoloženje i metabolizam. Kada se njihov balans poremeti, menja se bioritam celog organizma. Ako se poremeti lučenje kortizola, hormona stresa, i insulina, to dovodi do smanjenog nivoa dva hormona sreće – serotonina i dopamina.

Odnos hormona gladi i sitosti, grelina i leptina, takođe se menja pod uticajem stresa. Prvi se luči u želucu i odgovoran je za stimulaciju apetita, a drugi u masnom tkivu i odgovoran je za smanjenje apetita. Sve to, pomalo neočekivano, remeti normalan san. U određeno vreme dana hormoni bi trebalo da deluju tako da nas smire, a kada nisu u ravnoteži, oni nas aktiviraju i teraju da jedemo što, na duže staze, dovodi do poremećaja ritma.
možda će vas i ovo zanimati

Sindrom noćnog prejedanja

Sindrom noćnog jedenja prvi su opisali američki naučnici 1955. godine. Najčešće se javlja kod mladih žena koje su izložene velikom povremenom ili hroničnom stresu i emocionalnom nezadovoljstvu. Kada jednom uđe u naviku, često se tu i zadržava i nakon što je prvobitni stres koji ga je izazvao prošao. Drugi uzroci se vezuju za genetiku i nedostatak nekih od vitalnih supstanci u organizmu kao što su nedovoljno lučenje serotonina i manjak melatonina. Sidrom noćnog jedenja može biti i logičan odgovor na pokušaje raznih dijeta i izgladnjivanje. Naime, kada pokušate da kontrolišete potrebu za hranom tokom dana, mozak će slati signale potrebe za hranom tokom noći.

Sve to može dovesti do pojave bolesti sistema za varenje, dobijanja na težini i, ironično, dodatno povišenom nivou stresa.
Ako imate simptome sindroma noćnog jedenja više od tri meseca, potrebna će vam biti stručna pomoć. Simptomi uključuju loše raspoloženje tokom večeri, unošenje 25 odsto ili više dnevnog kalorijskog unosa kroz večernji obrok, odsustvo apetita ujutro više od četiri dana nedeljno i redovno prejedanje uveče.
Glavni pokazatelji da nešto nije u redu jeste činjenica da jedete iz dosade, bez uživanja u jelu, bez granice i osećaja sitosti, dok vam ne pripadne muka. Tu je i pojačana želja za slatkišima i, kao posledica, poremećaji u normalnom ritmu spavanja, piše Buro.rs.

Pexels

Šta možete da učinite?

Promenite način ishrane

Ako situacija nije ozbiljna i iza nje ne stoji pravi zdravstveni problem već jednostavno navika i način života, najbitnije je što pre shvatiti o čemu je reč, a zatim i promeniti takve i slične nezdrave navike. Najvažnije je stabilizovati nivo šećera čiji pad vas može naterati da jedete noću. Da biste to postigli, neophodno je da u toku dana jedete kvalitetne obroke, da doručak bude jači upravo zato što je glavni deo dnevnog unosa kalorija potrebno uneti do ručka, a da večeru čine proteini i složeni ugljeni hidrati kao što je kuvano povrće s malom količinom zdravih masti.

Zaboravite na pravilo „ne sme se jesti nakon 18 sati“ zato što ono važi samo za one koji već u 22 sata spavaju dubokim snom. Najvažnije je zapravo ne jesti tri-četiri sata pre spavanja.
Ukoliko ste baš jako gladni pre samog spavanja, najbolje je popiti vodu s limunom ili pojesti malu porciju jogurta, a u slučaju da ipak ne možete izdržati, dobra opcija biće salata ili jednostavno voćka poput banane. Ove namirnice su bogate magnezijem i vitaminom B6, brzo će vas zasititi i umiriti te ćete na taj način lakše zaspati. Uz to, jedete li manje od četiri puta na dan, remetite rad sistema za kontrolu apetita. Telo akumulira hormon grelin koji izaziva glad i vaša snaga volje prestaje biti bitna. Idealan broj obroka u toku dana je od četiri do pet.

Bavite se sportom i opustite se

Bavite se sportom, uživajte na masaži, radite jogu, vežbe disanja, dobra ideja biće i biljni čajevi. Kompleks B vitamina, ali i biljke poput valerijane smanjuju napetost, a omega-3 kiseline pojačavaju osetljivost na kortizol i time utiču na količinu u kojoj se proizvodi, a to pak znači da direktno smanjuju nivo stresa.

Kada se bavite sportom, važno je da to budu aktivnosti u u kojima uživate i nakon kojih se osećate bolje. Preskakanje užeta, plivanje, pilates, joga, ples i boks jednostavne su aktivnosti kojima se mogu baviti baš svi, a ne oduzimaju puno vremena. Sport takođe utiče na podizanje raspoloženja na način da podstiče lučenje hormona sreće endorfina i time, koliko god čudno zvučalo, značajno smanjuje apetit.

Pixabay

Pravilno spavajte

Veoma je važno da sami sebi stvorite pravilan bioritam. Ako ste ispali iz njega, isplanirajte narednoi dan i vratite se onome na šta je telo naviklo. Svake večeri odredite približno vreme odlaska na spavanje i isplanirajte vreme buđenja. Isto tako, pre spavanja pokušajte što manje vremena da provodite ispred ekrana. Ako vam pak baš ništa ne pomaže, savet svakako potražite od stručnjaka.

čitajte i ovo

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike