Zbog čega su ženama privlačniji zamišljeni i neraspoloženi muškarci od onih nasmejanih

28.04.2021

20:20 >> 23:04

0

Autor: Z. A.

Žene prosto vole mrgude

Zbog čega su ženama privlačniji zamišljeni i neraspoloženi muškarci od onih nasmejanih
Pexels

Muškarci i žene različito rangiraju fizičku privlačnost. Teorije sugerišu da žene više privlače muškarci koji pokazuju ponos jer to podrazumeva status i sposobnost da mogu da ih osiguraju

Prema novom američkom istraživanju koje je pokušalo da objasni zašto su „loši muškarci“ toliko privlačni, žene nasmejane muškarce smatraju manje seksualno privlačnima od onih zamišljenih.

U istraživanju je 1.000 odraslih rangiralo predstavljene fotografije prema fizičkoj atraktivnosti. Na fotografijama su bili prikazani muškarci i žene koji su izražavali različite emocije.

Rezultati su pokazali da žene najmanje privlače nasmejani, srećni muškarci, a da više preferiraju one koji izgledaju ponosno i moćno ili neraspoloženo i sramežljivo. Suprotno tome, muškarce su više privlačile žene koje su izgledale srećno, a najmanje one koje su izgledale ponosno i samopouzdano.

Pexels

Moć privlačnosti oblikovala se tokom vekova. Evolucija i kulturni aspekti su na to uticali.  Teorije sugerišu da žene više privlače muškarci koji pokazuju ponos jer to podrazumeva status i sposobnost da će uz njih biti obezbeđene.

Takođe, neke socio-kulturne i psihološke rodne norme mogu uticati na atraktivnost. Nasmejanost može biti povezana s nedostatkom dominacije. Nasmejana ženu doživljava se kao pokorna i ranjivu. Zanimljivo je da je sramežljivost bila privlačna za oba pola. Ta emocija može se povezati s umirujućim ponašanjem koje podstiče poverenje u druge.

Kao što su istraživači primijetili, muškarci sa osobinama makijavelizma (iskorišćavanje i manipulacija drugima, kao i usredssređenost na vlastite interese) takođe su bili privlačniji za žene, piše Bright Side.

Pexels/ Andrea Piacquadio

možda će vas i ovo zanimati

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti