Šta se dešava u našem telu ako ne unosimo dovoljno soli?

13.06.2021

07:29 >> 07:55

0

Natrijum je važan deo mnogih funkcija u telu, od hidratacije do apsorpcije hranljivih sastojaka

Šta se dešava u našem telu ako ne unosimo dovoljno soli?
Copyright Profimedia

Da bi naše telo normalno funkcionisalo važni su svi hranljivi sastojci. Poslednjih godina so je izbila na loš glas, pa često čujemo da neko mora da smanji njen unos. Međutim, dešava se i da ljudi ne unose dovoljne količine soli, što može da napravi niz neželjenih procesa u organizmu.

Zašto nam je so važna?

Natrijum je važan deo mnogih funkcija u telu, u rasponu od hidratacije do apsorpcije hranljivih sastojaka. Tako da bi izbegavanje soli moglo da ima negativne neželjene efekte.

Na primer, bez dovoljno natrijuma, telo počinje da izlučuje kalijum kako bi napravilo ravnotežu, a na taj način počinju da nam nedostaju obe hranljive materije.

Profimedia

S druge strane, ako imate previše natrijuma i nedovoljno kalijuma, može doći do skoka krvnog pritiska. Zato nam je neophodna.

Koliko soli je optimalno na dnevnom nivou?

Poslednjih godina konzumiramo mnogo prerađene hrane pune soli koja se koristi kao konzervans za produženje roka trajanja i to je glavni razlog što je so na lošem glasu.

Da bi ovaj odnos bio u ravnoteži potrebno je da svakodnevno unosimo određenu količinu natrijuma.

Stručnjaci generalno preporučuju da se ne unosi više od šest grama soli dnevno, dodajući da dnevni unos veći od toga dovodi do visokog krvnog pritiska, kao i povećanog rizika od srčanog i moždanog udara.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike