Crvena letnja kura: Dijeta s jagodama skida tri kilograma za četiri dana

21.06.2021

07:17 >> 07:43

0

Autor: Z. A.

Crveno ima čudnu moć

Crvena letnja kura: Dijeta s jagodama skida tri kilograma za četiri dana
Copyright Pexels

Dijeta s jagodama spada u voćne dijete, a iskustva onih koji su je držali ukazuju na to da su izgubili čak tri kilograma za četiri dana! A to nije malo!

Budući da još traje sezona jagoda, a da im je pala cena, nema razloga da je ne isprobate. Zdrava je efikasna.

Najpre treba da se upoznamo sa glavnim junakom ove dijete a onda prelazimo na dijetni plan.

Jagode su, svi znamo, ukusno i zdravo voće izuzetno je bogato C vitaminom i apsolutni lider kada je reč o folnoj kiselini. Ona je antiseptik i odlično pomoćno sredstvo u kozmetici, a efikasno deluje kod problema sa desnima i respiratornih problema. Takođe, pokazala se i kao odličan borac protiv povišenog krvnog pritiska. Smanjuje stres i poboljšava raspoloženje.

Zato je ova četvorodnevna dijeta s jagodama dijeta radosti.

Pexels

Uvodne napomene

Dijeta sa jagodama bazira se na svežim namirnicama – zato obratite pažnju prilikom kupovine na kvalitet! Organski gajene namirnice, ako su vam dostupne, pun su pogodak!

Blender je prosto neophodan kod ove dijete:  stavite ga na vidno mesto – nadohvat ruke.

Ukoliko ste zaposleni a misli se na fiksno radno vreme od devet do pet – najbolje je da dijetu počnete u petak.

Budući da dijeta traje svega četiri dana – ne postoje posebne preporuke što se tiče povećanja fizičke aktivnosti.

Ukoliko ne možete bez kafe – potrudite se da ne popijete više od dve šoljice dnevno, a obavezno popijte i čašu vode.

Pexels

Prvi dan

Za doručak pripremite voćnu salatu.
Oko 250 g jagoda operite i isecite na kriške. Polovinu jabuke isecite na kockice, a pola banane – na kolutiće. U velikoj činiji lagano pomešajte sve sastojke uz dodatak jedne kašičice meda i 50 g nezaslađenog jogurta.

Šejk za užinu: 100 g jagoda i 100 ml nemasnog mleka ubacite u blender, dodajte 1/2 kašičice meda i 50 ml negazirane mineralne vode i sve to izmiksujte. Dobićete energiju, a osećaj gladi će nestati.

Za ručak pripremite salatu: 150 g jagoda, 1 parče ćurećih grudi, 100 g krastavca
300 g špargle, 10 g peršuna, 20 g oraha (mlevenih ili krupnije izgnječenih), 1 kašike soka od limuna, 6 kašika čorbe od povrća (ili negazirane mineralne vode)
1 kašičica maslinovog ulja.

Očistite špargle, isecite na komade, kuvajte dok ne budu sasvim meke. Jagode operite i isecite na krugove. Isecite i krastavac na kriške a obarene ćureće grudi na trake. Sve to pomešajte u velikoj činiji. Preko toga sipajte dresing napravljen mešanjem soka od limuna, šest kašika čorbe i maslinovog ulja. Pospite orasima po želji i ukusu. Salata je spremna.

Za užinu možete pojesti 100 ml nemasnog jogurta sa 100 g jagodai kašičicom meda.

Za večeru – naravno, opet salata :). Pomešajte: 1 veći kuvani krompir, glavicu sitno seckanog crnog luka, 1 mali kuvani celer, 100 ml jogurta, 50 g nemasnog sira i lišće peršuna. Ukus po želji doterajte sokom od limuna, solju i biberom.

Pexels

Drugi dan

Za doručak: 2 kriške integralnog hleba premazanog malomasnim sirom (do 2% masnoće).

Prepodnevna užina: Od 200 g jagoda napravite pire, pomešajte sa različitim bobicama, dodajte 1 kašičicu maslaca i kašičicu meda.

Za ručak neobična, ali ukusna salata.
U velikoj činiji pomešajte 100 g jagoda, 1/2 glavice zelene salate, 1 paradajz, 1 papriku, oko 50 g nemasnog sira, 50 ml jogurta, sok od limuna, soli po ukusu, tost od kriške integralnog hleba isečenog na kockice.

Za popodnevnu užinu možete popiti osvežavajući koktel: mešavinu soka od jagoda (100 ml), nemasnog jogurta (1 dl) i soka od ananasa (1/2 dl).

Večera: 100 g jagoda, 100 g mladog sira i 1 kašičica meda.

Treći dan

Za doručak ovsena kaša sa dodatkom 1/2 dl soka od jabuke, pola banane i 100 g kolutića jagoda.

Prepodnevna užina: 100 ml niskokaloričnog jogurta, 100 g jagoda i 1 kašičica meda – sve dobro izmiksano u blenderu.

Ručak: 200 g svežih jagoda a zatim manja glavica karfiola barena u vodi pa zatim premazna kašičicom putera i posuta komadićima sitnoseckane šunke (30 g).

Popodnevna užina: mešavina po 100 ml soka od pomorandže i jagoda sa kašičicom meda.

Za večeru napravite pire od jedne veće barene šargarepe i jednog barenog krompira uz dodatak mleka (koliko je potrebno da se dobije vazdušast pire). Dodajte i kašičicu maslaca i malo vode. Dobro promešajte. Sipajte pire u vatrostalnu posudu, preko njega stavite kolutove paradajza i paprike isečene na trake. Pospite sa kašikom parmezana a po želji dodajte prstohvat bosiljka (ili, ako više volite, origana). Zapecite u rerni 15 minuta. Uz ovaj pikantni pire se jede mešavina gustog soka od jednog paradajza i 100 g jagoda (radi boljeg ukusa dodajte i malo bibera).

Pexels

Četvrti dan

Za doručak možete pojesti dve kriške integralnog hleba, s namazom od nemasnog sira i 50 g jagoda.

Prepodnevna užina je multivitaminska mešavina: izmiksajte jednu pomorandžu, jednu jabuku i 100 g jagoda, dodajte kašičicu meda i još malo miksajte.

Za ručak je na redu riba. Najbolje bi bilo da to bude pastrmka, lagano dinstana sa crnim lukom, začinjena peršunom i kriškama limuna. Na ribu stavite i kolutove od 50 g jagoda i po želji malo senfa. Odličan dodatak je zelena salata blago zakiseljena limunovim sokom ili jabukovim sirćetom.

Popodnevna užina: u blender ubacite 150 g jagoda, kašičicu meda, sok od jednog limuna i 1 dl vode, po želji možete obogatiti napitak i dodavanjem 1/2 dl nemasnog jogurta.

Za večeru jedite veselu salatu prepunu mineralima i vitaminima:
Dok pečete jedan veći krompir u rerni (sa ljuskom) – opraštate se od blendera praveći mešavinu od sveže šargarepe, paprike, lista celera i soka od limuna. Ali pažljivo – potrebno je napraviti nešto nalik pasti, a za to je potrebno da vam je blender uključen svega par sekundi! Posebno pomešajte nekoliko većih jagoda, 50 g nemasnog sira i 100 ml jogurta. Takođe napravite pastu ali ređu od prethodne. Skinite pažljivo ljusku sa pečenog krompira pa ga prekrijte prvim (gušćim) namazom, a zatim prelijte i ređim namazom i uživajte u spektru neverovatnih ukusa! Po želji možete dodati i malo bosiljka ili origana.

Četiri dana brzo prođu, a sigurni smo da će ova dijeta učiniti čudo za vas.

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike