Nemojte spavati pokraj uključenog ventilatora

25.07.2021

07:17 >> 08:08

0

Letnje noći jesu vruće i besane, ali uključen ventilator nije dobro rešenje

Nemojte spavati pokraj uključenog ventilatora
Copyright Pexels

Svakog leta svi imamo isti problem sa spavanjem. Vruće nam je, vrtimo se po krevetu i tako nam ode pola noći. Ne bi li se bar malo odmorili, često pravimo grešku i uključijemo ventilator.

Ventilator skuplja prašinu na oštricama što znači da raspršuje prašinu, polen i vazduh. Isušuje nosne prolaze, što rezultira stvaranjem viška sluznice i začepljenim sinusima.

Pročitajte još

Držanje ventilatora upaljenog celu noć može imati negativan uticaj na zdravlje. Posebno nije dobro za one koji pate od alergija ili astme jer ventilator ne vrti samo vazduh već i polen i prašinu u domu.

– Pažljivo pogledajte svoj ventilator. Ako je skupio prašinu na oštricama, znajte da te čestice lete svuda okolo svaki put kad ga uključite – navodi se u britanskom savetniku za spavanje.

Printscreen: Reddit

Ostavljanje ventilatora upaljenog celu noć takođe može imati loše posedice za kožu – može je isušiti zbog čega će vas zatezati. Zbog cirkulacije hladnog vazduha možete se probuditi i ukočeni, posebno ako vam ventilator duva prema vratu i licu.

– To je zato što koncentrovani hladan vazduh može napeti i grčiti mišiće – objasnili su stručnjaci, a piše “Daily Mail”.

Umesto korišćenja ventilatora, preduzmite neke druge korake pre spavanja. Tokom dana zamračite prethodno provetrenu i rashlađenu sobu, a za krevet koristite pamučnu posteljinu. Takođe, pijte hladniju vodu i izbegavajte alkohol i kofein, tuširajte se hladnijom vodom.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike