Želite da doživite stotu zdravi? Ovih pet začina obavezno uvrstite u svakodnevnu ishranu

05.08.2021

07:17 >> 12:40

0

Otkrijte tajne dugovečnosti stanovnika plavih zona

Želite da doživite stotu zdravi? Ovih pet začina obavezno uvrstite u svakodnevnu ishranu
Copyright Pexels

Okinava, Sardinija i Ikarija samo su neka od mesta na kojima stanovnici žive zdrav i srećan život, čak i nakon što proslave 100. rođendan. Tajni njihove dugovečnosti ima nekoliko, a jedna od njih je i ishrana bogata određenim začinima.

Jeste li ikada čuli za “plave zone dugovečnosti”? Radi se o mestima u kojima žive najdugovečniji ljudi na svetu. Okinava u Japanu, Sardinija u Italiji, Nikoja na Kostariki, Ikarija u Grčkoj i Loma Linda u Kaliforniji. To su mesta gde nije retkost videti potpuno zdrave stogodišnjake, koji se voze na biciklu, bave se raznim hobijima ili se jednostavno druže u parku sa svojim vršnjacima.

Pročitajte još

Postoji nekoliko tajni njihovog srećnog i dugog života. Dan Betner, osnivač pojma “plava zona”, navodi kako su svakodnevno kretanje, nizak nivo stresa, ali i uravnotežena ishrana, ključni za dugovečan život ovih ljudi. Hrana koju jedu nije prepuna prerađenih namirnica i šećera, a za njen bogat ukus oslanjaju se na raznovrsne začine.

Pexels

Ima nekoliko začina koji su zajednički svim ovim “plavim zonama”, koje biste i vi mogli dodati u svakodnevni meni. Ovi začini deluju protivupalno i bogati su antioksidansima, koji pomažu da zadržate mladalačko zdravlje, ali i izgled.

Komorač

Komorač se može dodavati slanim i slatkim jelima, a možemo iskoristiti svaki deo biljke, od korena do semenki. Doktorka Loren Haris-Pinkus za “Well+Good” navodi da je komorač bogat vitaminima A, B i C, a koren je prepun vlakana. Sadrži i mangan, koji je važan za aktivnost brojnih enzima, razvoj kostiju, zaštitu ćelija, te poboljšava zarastanje rana.

Pixabay

Koren komorača možemo poslužiti sirov ili pečen, a možemo ga iseckati u salatu. Ostatak biljke odličan je kao dodatak čorbama, a semenke možemo koristiti kako bismo začinili svako jelo.

Origano

Dr Haris-Pinkus tvrdi da je origano prepun antioksidansa i da je dokazano da pomaže u borbi s bakterijama. Antioksidansi štite ćelije u telu tako što sprečavaju oksidativni stres i time smanjuju upalne procese. Istraživanje je pokazalo i da je origano odličan u borbi protiv čak 23 vrste bakterija.

Pixabay

Osim što je koristan, origano je i vrlo ukusan, te će poboljšati svako jelo. Odlično se nadopunjuje s paradajzom, a posebno će istaknuti ukus ribe ili vegetarijanskih jela.

Ruzmarin

Ruzmarin nije samo ukusan mediteranski dodatak jelu nego i odličan izvor gvožđa, kalcijuma i vitamina B6. Dokazano je i da poboljšava kognitivne sposobnosti i pamćenje, te pridonosi boljoj funkciji imunološkog sistema. Čak je i sam miris ruzmarina dovoljan da podstakne protok krvi u mozgu. Karnosična kiselina, kojom je ruzmarin bogat, snažan je antioksidans, pa tako čuva ćelije od stresa.

Pexels

Ruzmarin se odlično kombinuje s ribom i mesom, a možemo ga dodati i u povrće pre pečenja. Takođe se može pripremiti kao čaj u kombinaciji s nekim od ostalih začina sa popisa, a u to možete da dodate i malo lavande i kamilice.

Korijander

Od svih “plavih zona”, korijander je najpopularniji na Kostariki. Baš kao i ostali začini sa ove liste, korijander sadrži veliku količinu antioksidanasa, a posebno je koristan u prevenciji bolesti srca. Istraživanje je takođe pokazalo da korijander poboljšava pamćenje, pa se istražuje kao potencijalan lek za Alchajmerovu bolest.

Pexels

Korijander je jedan od začina koji nije po svačijem ukusu jer može imati ukus kao sapun, ako nosimo određenu kombinaciju gena. Ako ste među srećnicima koji vole korijander, svakako ga iskoriste svežeg kao deo sosova, salata, ili, jednostavno, seckanim listićima pospite jelo pre posluživanja.

Beli luk

Koliko je beli luk zdrav znamo i po našoj narodnoj medicini, no njegovu lekovitost su posebno prihvatili stanovnici Japana, tačnije Okinave. Beli luk jača imunološki sistem, te je odličan za borbu protiv gripa i prehlade. Takođe smanjuje krvni pritisak, te pomaže u regulaciji holesterola u krvi.

Pexels

Beli luk mnogi od nas već koriste kako bi začinili brojna jela, a sada kada znate koliko ga vole najdugovečniji ljudi, možda bi bilo dobro da dodate duplu dozu. Odlično svojstvo belog luka je što ne gubi mnogo nutrijenata termičkom obradom, pa ga možemo pržiti na ulju.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike