Gledanje horor filmova dokazano pomaže u jačanju imuniteta i gubitku težine

20.08.2021

18:45 >> 19:36

0

Psiholozi, ali i uzorci krvi, podržavaju ovu tvrdnju

Gledanje horor filmova dokazano pomaže u jačanju imuniteta i gubitku težine
Copyright Pixabay

U duhu Noći veštica, ljudi će se ili maskirati, ili otići u strašne, uklete kuće, ili će jednostavno ostati kod kuće i gledati horor filmove.

Prema navodima naučnika sa Univerziteta Koventri, horor filmovi su najbolji i za vaše zdravlje. Studije pokazuju da gledanje zastrašujućih filmova ili video-zapisa može da pomogne u jačanju imunološkog sistema osobe, kao i u gubitku težine.

Pročitajte još

Dakle, gledanje horor filmova ne donosi samo uzbuđenje, već može pomoći u jačanju imuniteta i mršavljenju.

Naučnici sa Univerziteta Koventri uzeli su uzorke krvi od grupe ispitanika pre i tokom gledanja horor filma i nakon što su ga pogledali ili su proveli vreme u tihoj prostoriji. Njihovi nalazi otkrili su da je broj belih krvnih zrnaca povećan kod onih koji su gledali horor film. Normalno, bela krvna zrnca reaguju na ovaj način kada postoji znak infekcije.

Pexels

Prema rečima Natali Ridel, imunologa sa Univerzitetskog koledža u Londonu, sve to je deo našeg evolucionog procesa koji je usmeren na opstanak pojedinca. Strah izazva reakciju „bori se ili beži“, što zauzvrat izaziva oslobađanje adrenalina.

Pixabay

Nalet adrenalina tada pokreće imunološki sistem u akciju, što dovodi do povećanja broja belih krvnih zrnaca.

I to nije sve što adrenalin može da uradi. “Hormon preživljavanja” takođe povećava broj otkucaja srca i ubrzava metabolizam – brzinu kojom vaše telo sagoreva kalorije.

Pexels

Možda mislite da je broj kalorija koje biste mogli sagoreti gledajući horor filmove zanemarljiv, ali studije su pokazale da zapravo možete sagoreti iznenađujuću količinu energije samo plašeći se. To znači da bi gledanje horor filmova moglo da pomogne da neka osoba smrša.

Sveukupno, sagorevanje kalorija povećalo se za jednu trećinu dok su učesnici studije gledali filmove. Naravno, to ne znači da bi trebalo da gledate film umesto da vežbate ili da se hranite zdravo.

Pexels

Prijatno veče!

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike