Stručnjaci tvrde da zbog ovih popularnih namirnica izgledamo starije

21.08.2021

07:17 >> 07:21

0

Kada je u pitanju održavanje mladolikog izgleda, znajte da ono što jedete može imati značajan uticaj

Stručnjaci tvrde da zbog ovih popularnih namirnica izgledamo starije
Copyright Pexels

Hranljive materije utiču na ceo naš sistem, a koža je najveći organ našeg tela.

Drugim rečima, ono što jedete doslovno vam će se pojavi na licu. Takođe, hrana koja sadrži antibiotike može poremetiti rad vaših creva, a to može uticati na vašu kožu.

Pročitajte još

Mladalački izgled karakteriše bistra, zategnuta i čista, zdrava koža, dok natečenost, akne i gubitak elastičnosti vizuelno je stare.

Ako želite da sačuvate mladoliki izgled, klonite se ovih namirnica zbog kojih izgledate starije.

1. Beli hleb

Znali vi to ili ne, većina hleba koji se kupuje u prodavnicama sadrži rafinisani šećer.

Pixabay

Znamo da je šećer dobro poznati neprijatelj kada je u pitanju očuvanje mladolikog izgleda. Dermatolog Vitni Bov otkriva da kada imate previše glukoze i fruktoze u ishrani, vaša koža postaje manje elastična i brže stari.

2. Sir

Mlečni proizvodi povećavaju proizvodnju ulja u vašoj koži, što na kraju može da blokira vaše pore – ponekad čak da dovede do akni kod odraslih. Razlog može da bude delimično zato što krave dobijaju veštačke hormone, koji završavaju u njihovom mleku i onda u mlečnim proizvodima koje konzumiramo. Prema istraživanju, ti veštački hormoni mogu da poremete vašu osetljivu hormonsku ravnotežu kada konzumirate mlečne proizvode.

Pexels

To ne znači da morate u potpunosti da izbacite sir, samo preskočite proizvode pune sira, poput pice, recimo.

3. Sladoled

Ova najdraža letnja poslastica sadrži i šećer i mlečne proizvode, tako da u svakoj kašičici dobijate dva potencijalna upalna sastojka. Ako ne možete da se odreknete ledenih poslastica, razmislite o prelasku na verziju bez mlečnih sastojaka ili radije napravite sami domaći sladoled.

Pixabay

4. Veštački zaslađivači

U redu, veštački zaslađivači nisu hrana, ali ih koristite u hrani i pićima – i to može da izazove razne probleme sa kožom. Doktor Bov objašnjava da veštački zaslađivači imaju moć da poremete mikrobne stanovnike creva toliko da negativno utiču na metabolizam i ravnotežu šećera u krvi. Dijetalna hrana i pića ne samo da povećavaju rizik od insulinske rezistencije i dijabetesa, već uzrokuju i poremećaje kože poput akni i upaljenih bubuljica.

Pexels

Visok nivo insulina primarni je uzrok hormonske neravnoteže i poremećaja kože, a kako veštački zaslađivači remete ravnotežu šećera u krvi, oni su takođe u stanju da izazovu probleme sa kožom.

5. Mesne prerađevine

Prerađeno meso – poput slanine, viršli, delikatesa – puno je nitrata koji mogu da oštete kožu izazivajući upalu i bore, smatra dermatolog dr Hauard Sobel.

pixabay

Takođe, često su bogati natrijumom, što slabi proizvodnju kolagena, a znamo da je kolagen neophodan za zdravu kožu, kosu, nokte i kosti.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike