Koje su blagodeti koprive i kako da napravite sok od ove biljke koji jača imunitet

28.08.2021

07:17 >> 07:07

0

Neko je rekao: Kad bi ljudi shvatili koliko je ova biljka lekovita, sadili bi samo koprive

Koje su blagodeti koprive i kako da napravite sok od ove biljke koji jača imunitet
Copyright Profimedia

Ponekad, u potrazi za rešenjem naših zdravstvenih problema, zaboravimo na to da nam je priroda već dala sve potrebno za zdravlje i da su nam nadohvat ruke prirodni i besplatni lekovi.

Kopriva je oduvek bila poznata u narodnoj medicini zbog svoje svestrane namene. Ovo je jedna od najlekovitijih biljaka, a najčešće se koriste njen list i koren.

Pročitajte još

Koristi se za pročišćavanje krvi i pojačavanje izlučivanja tečnosti iz organizma, pa je našla primenu kod svih oboljenja izazvanih akumuliranjem toksina u organizmu (ekcemi, glavobolje, reumatizam, giht, artritisi).

Pexels

Kopriva ima blagotvorno dejstvo kod raznih oboljenja koja nastaju kao posledica preteranog opterećenja jetre, žuči, slezine i bubrega toksičnim materijama.

Dakle, ona leči mnoge bolesti poput bubrežnih, stomačnih i menstrualnih tegoba, čisti krv i pluća, jača nervni sistem i imunitet, a idealna je i za nesanicu.

Kopriva sadrži brojne vitamine i minerale, pa je neki travari smatraju prirodnim multimineralnim i multivitaminskim kompleksom. Pored čajeva, od koprive možete da napravite i sirup na razblaživanje, koji će vas osvežiti tokom sparnih dana, a ujedno će vam ojačati imunitet u doba raznih virusa.

Pexels

Sastojci: oko 100 listova mlade koprive, 1 kg šećera, kesica limuntusa.

Priprema: Prelijte vrhove kopriva sa 2 do 2,5 litre vode. Poklopite i ostavite preko noći da odstoje. Potom ocedite listove, dodajte šećer i promešajte više puta u roku od sat vremena, kako bi se šećer rastopio. Dodajte limuntus pa sirup procedite i sipajte u flaše.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike