Zbog ove tri jutarnje greške ceo dan ćete biti bez energije

29.08.2021

07:34 >> 07:44

0

Hirurg iz Londona koji je zbog saveta o zdravlju postao zvezda TikToka, otkriva koje greške pravi većina ljudi zbog kojih ceo dan zeva

Zbog ove tri jutarnje greške ceo dan ćete biti bez energije
Copyright Pexels/Daria Shevtsova

Svima nam je dobro poznata ona izreka da se po jutru dan poznaje. A možda bi čak bilo preciznije, da od onoga šta radimo kad otvorimo oči i te kako zavisi da li ćemo tokom dana biti puni energije ili ćemo ceo dan zevati.

Dr Karan Raj, hirurg iz Londona koji je postao zvezda TikToka zahvaljujući svojim korisnim savetima o zdravlju kaže da postoje tri “krivca” za naš loš dan.

pročitajte još

Karan je hirurg i predavač na Imperial koledžu u Londonu, kao i na Univerzitetu Sunderland, a samo na TikToku ga prati 4,1 miliona ljudi. On je uveren da bilo koja od ove tri navike, a pogotovo dve ili sve tri u kombinaciji, mogu dovesti do toga da dan započnete loše.

U videu pod nazivom ‘Radite li ove stvari?’, kao prvu veliku grešku koju ujutru možemo da napravimo navodi naviku pritiskanja dugmeta za odlaganje alarma na satu ili mobilnom, jer se time i naše telo ‘vraća’ u ciklus spavanja.

Popularno “snuzovanje” jedna je od najgorih stvari koje možete uraditi ujutru jer telo ponovo počinje da proizvodi hormone koji podstiču spavanje, tvrdi dr Karan Raj.

Profimedia

To uzrokuje oslobađanje hormona koji podstiču spavanje, što vas, kad jednom ustanete, može činiti umornima. Štaviše, dr Raj kaže kako telo i do četiri sata nakon što se probudite može imati višak tih hormona.

Sledeća loša jutarnja navika je proveravanje poruka ili imejlova čim otvorite oči.

– Provera mobilnog telefona čim se probudite takođe je pogrešna jutarnja rutina – kaže.

Printscreen/TikTok

Naime, naš mozak nakon buđenja postupno prelazi iz delta stanja u theta, pa onda na alfa stanje moždanih talasa. Pojednostavljeno, to znači da se budi postupno, a ako prekinete taj ciklus bacanjem pogleda na ekran mobilnog, vaš mozak će odmah preskočiti u alfa fazu i prebrzo postati previše aktivan.

– Ovo stanje može vas držati preosetljivima doslovno ceo dan – kaže.

I treća, izuzetno česta jutarnja greška je ispijanje prve jutarnje kafe pre podneva.

Kad je, pak, u pitanju ispijanje prve jutarnje kafe, to bi trebalo odložiti do iza podneva, kaže. Naime, kortizol je primarni hormon stresa koji se proizvodi u našim telima, a pomaže da održimo budnost i povećava nivo šećera u krvi.

Profimedia

Naše telo prirodno počinje da proizvodi kortizol oko 8 ili 9 sati ujutru, pa ako u to vreme, ili ranije, popijemo kafu, ona neće imati željeni učinak.

– Umesto toga, s kafom treba pričekati dok nam prirodni nivo kortizola ne padne, što se događa kasnije. Ako tada popijete kafu, ona će delovati razbuđujuće – kaže, a prenosi Daily Mail.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike