Da li je superhrana stvarno tako super?

18.09.2020

07:00 >> 06:45

0

Spisak namirnica koje treba da se nađu na vašem jelovniku

Da li je superhrana stvarno tako super?
Copyright Pixabay

„Neka ti hrana bude lek, a lek neka ti bude hrana“, rekao je Hipokrat.

Poslednjih godina sve se glasnije govori o hrani koja ima niz benefita za naš organizam. Neke namirnice podignute su na pijedestal i pripisane su im bukvalno supermoći. Tokom pandemije korone, ponovo je đumbir postao popularan, a poslednjih godina su, na našem jelovniku, svoje mesto zauzeli čija seme, kurkuma, avokado, kinoa i mnoge druge namirnice.

I to nisu jedine namirnice hvaljene kao superhrana, spisak je prilično dug. Sigurno ste do sada negde pročitali da Viktorija Bekam gricka čips od kelja. A kelj sadrži mnoge nutrijente direktno odgovorne za suzbijanje raka, s jakim prirodnim enzimima. Na spisku je i paradajz, jer sadrži likopen, redak antioksidans koji je odličan za kožu i holesterol. Više puta ste čuli da nutricionisti svesrdno preporučuju meso lososa, zato što je bogato omega-3 masnim kiselinama, selenom i vitaminom B.

Foto: Pixabay

Dalje su na spisku i crni pasulj, brokoli, žitarice, suncokretove semenke, bobičasto voće, jaja, jogurt, kokos…

Na listu dodajemo i kakao, čija zrna imaju 20 puta više antioksidanasa nego zeleni čaj, a bogata su i gvožđem, sumporom i magnezijumom.  Kakao sadrži više od 300 hemijskih elemenata i to ga čini jednom od najkompleksnijih namirnica poznatih čoveku. Trenutno daje energiju,  podiže raspoloženje, balansira metabolizam, pomaže kod mršavljenja… Koristi se kao dodatak slatkišima, desertima, šejkovima i toplim napicima.

Ako pratite rad domaćih nutricionista, sigurno ste primetili da uz pojedine obroke i salate preporučuju konzumiranje mlevenog lana. A evo zašto – lan sadrži i do 50 puta više omega-3 masnih kiselina od lososa i ostalih riba koje se preporučuju.

Foto: Pixabay

U eri marketinga, teško je proceniti šta je nastalo kao plod reklamiranja a šta zaista ima supersvojstva. Odgovor na to pitanje dao je jednom prilikom nutricionista Milan Nikolić za sajt „vita.rs”.

  • Kao što sama reč kaže, superhrana je hrana koja je iznad “obične” hrane, bolja od nje. Nekada je reč o marketingu, ali se uglavnom radi o namirnicama koje se izdvajaju po svojim osobinama i nutritivnoj vrednosti, posebno onih nutrijenata koji nedostaju u savremenoj ishrani, ponekad zbog načina gajenja, jer ne zahtevaju tretiranje, a nekada i zbog klimatske oblasti, ili su jednostavno takve, bogatije po vrsti. Superhrana se “skuplja” na čistim područjima, na velikim visinama ili u kontrolisanim uslovima, te prilikom kupovine treba obavezno obratiti pažnju na njeno poreklo – rekao je on, i otkrio da redovno konzumira kako kakao i bobice, tako i morske alge i konopljin protein.

Da li je superhrana stvarno tako super? Možda neće u trenutku učiniti da nestanu sve bolesti, možda će vas, ipak, zakačiti sezonski grip, ali zapravo je za vaš organizam super da se na duge staze hranite što zdravije i kvalitetnije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike