10 dokazanih benefita kurkume

18.09.2020

14:12 >> 06:19

0

Moćan začin koji bustuje mozak i štiti od brojnih bolesti

10 dokazanih benefita kurkume
Copyright Pixabay

Kurkuma je možda najefikasniji dodatak ishrani koji postoji. Mnoge visoko-kvalitetne studije pokazuju da su najveći benefiti za telo i mozak. Donosimo vam top 10 dokaza o njegovom uticaju na ljudski organizam.

 

  • Kurkuma sadrži bioaktivne supstance sa moćnim medicinskim sastojcima
  • On je začin koji kariju daje žutu boju. U Indiji ga koriste hiljadama godina i kao začin i kao lekovito bilje. Poslednjih godina nauka je ispitala ono što Indijci znaju već vekovima – zaista ima sastojke sa medicinskim svojstvima. Oni se zovu kurkuminoidi, a najvažniji od njih je kurkumin. On je glavni aktivni sastojak u kurkumi. Ima moćne anti-zapaljenske efekte i snažan je antioksidans. Njega ima svega 3 odsto u kurkumi. Mnoge studije, koristile su ekstrakt koji sadrži samo kurkumin, sa dozom koja doseže 1 gram dnevno. Inače, bilo bi teško dosegnuti ovaj nivo uzimajući samo kurkumu kao začin jelima. Ako želite pun efekat, potrebno je da uzmete suplemente koji sadrže kurkmin. Nažalost, kurkumin se slabo apsorbuje u krvotok. Zato uz njega treba koristiti crni biber jer njegovi sastojci pomažu apsorpciju kurkumina. Najbolji suplementi sa kurkuminom sadrže i piperin. Takođe, kurkumin vezuje masnoće, zato je dobro da ga konzumirate uz masna jela.

  • Kurkumin je prirodni anti-zapaljenski sastojak
  • Ovo je važno jer pomaže telu da se bori sa neprijateljima spolja i imaju ulogu u popravljanju štete. Bez zapaljenskih procesa, patogeni kao što su bakterije lako mogu da preuzmu telo i na kraju ga – ubiju. Tako da ta kratkotrajna zapalenja imaju benefite na naš organizam, a problem nastaje kada postaju hronična. Kurkumin je toliko dobar da je po efikasnosti blizu lekovima.

  • Kurkumin dramatično povećava antioksidativne kapacitete tela
  • Oksidacija je povezana sa starenjem i brojnim bolestima. Uključuje slobodne radikale, visoko reaktivne molekule koji nisu upareni sa elektronima. Oni reaguju sa važnim organskim supstancama, poput masnih kiselina, proteina i DNK. A kurkumin može da neutrališe njihovo dejstvo zahvaljujući svojoj hemijskoj strukturi. Takođe, on bustuje mogućnosti naših antioksidativnih enzima.

  • Kurkumin bustuje moždane funkcije i smanjuje rizik od obolevanja
  • Nekada se verovalo da se nervne ćelije ne obnavljaju i ne dele posle detinjstva, međutim, sada je utvrđeno da se to, ipak, dešava. Neuroni mogu da stvaraju nove veze, a u nekim delovima mozga mogu čak i da se dele. Zanimljivo, kurkumin može da poveća nivo hormona, usled čijeg pada se razvijaju brojne bolesti poput Alchajmera i depresije. Takođe, znatno poboljšava memoriju.

    Pixabay

  • Smanjuje rizik od bolesti srca
  • Bolesti srca su broj 1 uzrok smrti u svetu. Uzroci su komplikovani i mnogo toga može dovesti do srčanih problema. Ipak, kurkumin može da obrne neke procese koji dovode do toga. Možda je najveći benefit kurkumina kada su srčane tegobe u pitanju, poboljšanje funkcionisanja endotelijuma, a to je zid koji oblaže krvne sudove. Studija koja obuhvata 121-og dobrovoljca, ljudi podvrgnutih operaciji ugradnje bajpasa, od kojih su neki dobijali 4 grama kurkumina nekoliko dana pre i posle operacije. Ispostavilo se da je kod grupe koja je uzimala kurkumin bilo 65 odsto smanjenje rizika od srčanog udara u bolnici.

  • Dobar je u prevenciji raka
  • Naravno, nije svemoguć, ali dokazano je da deluje na rast, razvoj i širenje na molekularnom nivou. Studije pokazuju da doprinosi ubijanju ćelija raka, kao i snižavanju razvijanja novih krvnih sudova u tkivima tumora, te usporava metastaze. Brojne studije dokazale su da u laboratorijskim uslovima kurkumin smanjuje rast kancerogenih ćelija kod životinja. U 30-dnevnoj studiju sprovedenoj na 44 muškarca sa lezijama u debelom crevu od kojih nastaju tumori, 4 grama kurkumina dnevno dovelo je do 40 odsto smanjenja lezija.

  • Dobar je u prevenciji i lečenju Alchajmerove bolesti
  • Ovo je vodeća neurodegenerativna bolest u svetu i glavni uzrok demencije. Nažalost, još nema rešenja za nju, zato je prevencija najvažnija. Dobra vest je da kurkumin prelazi barijeru krvni sudovi – mozak. Poznato je da najviše štete izazivaju zapaljenja i oksidacija ćelija, a kurkumin pomaže kod oboje. Ipak, potrebna su još brojna istraživanja na ovom polju.

  • Pacijenti sa artritisom dobro reaguju na tretman kurkuminom
  • Nekoliko je tipova artritisa, a većina uključuje zapaljenske procese. A s obzirom na to da je kurkuma dokazano antiinflamatorna, ovo polazište ima smisla.

  • Ima ozbiljne benefite u tretiranju depresije
  • U kontrolisanim uslovima, 60 depresivnih ljudi, podeljeno je u 3 grupe. Jedna grupa dobijala je Prozak, druga gram kurkumina, dok je treća dobijala oboje istovremeno. Posle 6 nedelja, grupa koja je dobijala kurkumi reagovala je slično kao ona koja je dobijala Proza, dok se najbolje pokazalo kada su se kombinovali. A već smo pomenuli da utiče na nivo određenih hormona.

  • Odlaže starenje i snižava rizik za bolesti povezane sa starenjem
  • Kada pomaže kod Alchajmera, bolesti srca i raka, to utiče na dužinu i kvalitet života.

    Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

    Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

    Najčitanije Vesti

    Ostale vesti iz rubrike