Idealna namirnica za imunitet i povećanje gvožđa: Koliko prepeličijih jaja dnevno je dozvoljeno? (RECEPT za zdrav doručak)

07.03.2023

05:36

0

Autor: K. O.

Obezbedite sebi i svojoj deci važne hranljive sastojke i napravite potpuno zdrav doručak

Idealna namirnica za imunitet i povećanje gvožđa: Koliko prepeličijih jaja dnevno je dozvoljeno? (RECEPT za zdrav doručak)
Copyright Pexels

Prepeličija jaja veoma su bogata vitaminima i mineralima u odnosu na sva ostala jaja. Smatraju se najboljim lekom za mnogobrojne tegobe.

Nutricionistkinja Ana Todorović u emisiji „Vikend na K1“, otkriva zbog čega je dobro svakodnevno popiti jaja od prepelice, ali i koja količina je dozvoljena.

- Jaje je biološka namirnica koja u sebi ima sve hranljive namirnice. Kada su prepeličija jaja u pitanju, potrebno je da se konzumiraju, tri do pet svežih jaja pre bilo kog obroka svakodnevno - priča ona i dodaje. - Ne smeju da konzumiraju osobe koje imaju problema sa organima za varenje, žuči ili jetrom. Kada umutite jaja od prepelice, možete dodati kašičicu meda i limuna.

Inače, prepeličija jaja su idealna jer sadrže koncentrat vitamina i minerala svih mogućih dobrih materija, koje jačaju naš imunitet i organizam. Puna su gvožđa, D vitamina, cinka, selena i još mnogih drugih sastojaka.

Unsplash
 

- Jako brzo potpomažu povećavanje gvožđa i jačanje imuniteta. Takođe, veoma je dobro da jaja od prepelice, konzumiraju osobe, koje se oporavljaju od neke teške operacije. Kod male dece, izuzetno su dobra za rast i razvoj – kaže Ana Todorović i dodaje da su takođe i druga jaja izuzetno zdrava, posebno guščija ili pačija, od kojih uvek možete pripremiti zdrav doručak.

- Guščija i pačija jaja, takođe su jako dobra i zdrava. Mnogo su kaloričnija u odnosu na kokošija jaja. Kod njih je veće žumance, ali su im i proteini samim tim mnogo više zastupljeni. Takođe sadrže, Omega 3, vitamin B i A. Retko se pronalaze, jer je uzgoj drugačiji, ali ko može da ih nabavi, zaista su odlična – zaključila je nutricionistkinja Ana Todorović.

Pexels
 

RECEPT za zdrav doručak sa guščijim ili pačijim jajetom

Potrebno je:

  • Dva kuvana jaja
  • Malo senfa
  • Sveži spanać

Priprema:

Izgnječiti dva žumanca, dodati senf i sjediniti. Potom napuniti belanca, dodajte malo svežeg spanaća, servirajte na tanjir i poslužite.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike