Jedemo ih svakodnevno: Pet namirnica koje bi mogle biti štetne za bubrege

06.02.2023

05:31

0

Autor: Z.A.S.

Nekih ćete možda morati da se odreknete

Jedemo ih svakodnevno: Pet namirnica koje bi mogle biti štetne za bubrege
Pomfrit - Copyright Pixabay

Da li znate koju ulogu u zdravlju vašeg organizma imaju bubrezi? Oni filtriraju toksine iz tela, kontrolišu krvni pritisak, održavaju crvena krvna zrnca, odnosno, imaju ključnu ulogu u održavanju zdravlja tela.

Na rizik od razvoja zdravstvenih problema bubrega utiče više faktora, a jedan od njih je i genetika. Međutim, u tome koliko su bubrezi zdravi veliku ulogu može da ima i ono što jedete.

Ne bi bilo loše da zaštitite zdravlje svojih bubrega i da saznate koja popularna hrana može da prouzrokuje trajno oštećene bubrega.

Naravno, ne zaboravite da neke od namirnica sa spiska ne treba da brinu sve, već samo one koji već imaju bubrežne probleme.

Crveno meso

Ako želite da utičete na zdravlje vaših bubrega, možda nećete želeti da jedete više od preporučene tri porcije crvenog mesa nedeljno. Prema studiji iz 2017. godine objavljenoj u "Journal of American Society of Nephrology", velika potrošnja crvenog mesa bila je značajno povezana sa problemima u radu bubrega, ali zamena samo jedne porcije crvenog mesa drugim izvorom proteina mogla bi da smanji rizik do 62,4 posto.

Profimedia
 

 

Spanać

Ako nemate zdravstvene probleme sa bubrezima, nemate mnogo razloga da budete zabrinuti zbog unosa spanaća. Spanać je dodatak vašim omiljenim salatama ili smutijima, bogat je hranjivim sastojcima i igra važnu ulogu u većini dijeta. Međutim, spanać može da predstavlja problem onima koji imaju problem sa bubrezima.

Spanać može da sadrži do 1.260 miligrama oksalata po porciji, što može da predstavlja probleme onima koji već imaju zdravstvene probleme sa bubrezima. Ustvari, studija objavljena u "Journal of American Society of Nephrology" otkrila je da je značajna konzumacija oksalata u ishrani povezana sa povećanjem rizika od bubrežnih kamenaca kod muškaraca i starijih žena za više od 20 posto, a da spanać obično čini osnov oksalata u ishrani ispitanika.

Freepik
 

Krompir

Krompir je bogat izvor kalijuma, pakujući do 1.640 miligrama hranjivih sastojaka ili gotovo polovinu RDA za odrasle muškarce. Nažalost, ako imate problem s bubrezima, krompir može da predstavlja probleme za ovaj organ.

Studija iz 2015. objavljena u Američkom časopisu za nefrologiju otkrila je da je među 36.359 ispitanika najveća verovatnoća da će umreti osobe s kasnom fazom hronične bolesti bubrega koje su imale viši nivo kalijuma u serumu od osoba s nižim nivoom kalijuma. Opet, važno je napomenuti da je ova studija obuhvatila samo pacijente sa kasnom fazom hronične bubrežne bolesti, a zdrave osobe ne moraju biti zabrinute za unos krompira.

Pexels
 

Slana hrana

Slana hrana poput čipsa nije samo loša za vaš struk, možda šteti i vašim bubrezima. Članak iz 2018. objavljen u časopisu "Kidney and Blood Pressure Research" otkrio je da je, među grupom od 12.126 ispitanika s najvećim unosom soli,  njih 29 posto imalo veću verovatnoću za oštećenje bubrega od onih s umerenijim unosom soli.

Profimedia
 

Gazirana pića

Ako redovno pijete gazirana pića zaslađena šećerom, možete imati zdravstvene probleme s bubrezima pre nego što to mislite. Studija iz 2016. objavljena u časopisu "Nephrology" otkrila je da su, među 2.382 odrasla pacijenta posmatranih u sklopu teheranske studije o lipidima i glukozi, oni koji su konzumirali više od četiri gazirana pića zaslađena šećerom svake nedelje imali znatno veću verovatnoću da razviju hroničnu bolest bubrega.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike