Gljiva koja je ratnicima Džingis-kana davala energiju danas se uzgaja u Srbiji: Kombuha je lekovito čudo, eliksir mladosti i dugovečnosti

02.02.2023

21:48

0

Koristila se još 220 godina pre Hrista u Kini

Gljiva koja je ratnicima Džingis-kana davala energiju danas se uzgaja u Srbiji: Kombuha je lekovito čudo, eliksir mladosti i dugovečnosti
Copyright RINA

Lekovi iz prirode neretko se u praksi dokažu kao izuzetni u lečenju mnogih bolesti, ali i kao veoma dobri za preventivu. Osim domaćih biljaka, kao jako efikasna pokazala se japanska gljiva kombuha.

Smatra se da je to eleksir za mladost i dugiovečnost, pa ne treba da čudi zašto su žene sa Dalekog istoka mladolike i vitalne. Koristila se još 220 godina pre Hrista u Kini, a ovaj napitak pili su i ratnici Džingis-kana jer im je davao energiju i čuvao ih od bolesti. Pročitavši sva njena lekovita svojstva, Darko Radovanović, iz Bajine Bašte, odlučio je da ovaj lek iz prirode proizvede sam, i u tome je uspeo.

- Kupio sam jednu gljivu, doneo je kući i dalje postupao prema uputstvima koja sam pronašao na internetu. Gaji se u crnom čaju koji se skuva i dobro pošećeri. Potrebno je oko dva litra čaja. Kad se ohladi, u njega se stavi kombuha i u tome stoji oko petnaest dana. Nakon toga se procedi i dobijena tečnost pije se jednom dnevno. Miris podseća na sirće i slatkastog je ukusa - rekao je ovaj Bajinobaštanin, i dodao da je u pripremi neophodno obratiti pažnju na neke od pojava koje su moguće, ako niste sve uradili kako valja.

RINA
 

 

- Ne bi smeli da se pojave tragovi buđi na gljivi, ali ni da se oseti užegao miris čaja. Da do ovog ne bi došlo morate da koristite čist pribor i tegle, kao i da se gljiva ne dira prljavim rukama - kaže Darko za RINU.

Ovaj mladić uradio je sve kako treba i dobio svoj lekoviti napitak. U njegovu delotvornost uverio se prvo on sam, a zatim porodica i prijatelji. Stoga je ova žućkasto-prozirna tečnost brzo postala omiljeni alternativni lek.

- Otac je imao problema sa kamenom u žuči i pio je kombuhu. Kad je otišao na pregled, doktorka mu je rekla da je kamen kao rukom odnesen. U mom kraju se pročulo koliko je ova gljiva delotvorna, tako da sam je mnogima dao na poklon - kaže Darko.

RINA
 

 

Ako se ovaj napitak pije redovno, stručnjaci kažu da se mogu sprečiti bolesti arterija, pomoći u biosintezi kolagena, proteina koji čini strukturu kostiju, kože i krvnih sudova. Obnavlja crevnu floru, ubrzava cirkulaciju, snižava šećer i holesterol u krvi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike