Oduvao svećicu sa brojem 106: Deka Živan je najstariji Ariljac, a otkrio je svoj recept za dug vek (FOTO)

30.01.2023

11:40

0

Iako ima preko 30 potomaka živi sam u selu Latvica

Oduvao svećicu sa brojem 106: Deka Živan je najstariji Ariljac, a otkrio je svoj recept za dug vek (FOTO)
Copyright RINA

Deda Živan Popović najstariji je Ariljac, a pretposlednjeg dana januara proslavio je svoj 106. rođendan. Živi u selu Latvica i iako ima preko 30 potomaka u svojoj trošnoj kućici živi sam. Danas su mu iznenađenje priredili predsednik opštine Arilje, Predrag Maslar, i prijatelji.

Sa rođendanske torte oduvao je neverovatan trocifren broj. Još je bistar i pokretan, a zbog godina ga samo pomalo izdaje sluh.

- Sam Bog mi je dao ove godine, nemam neki poseban recept kako poživeti ovako dugo. Mučio sam se kroz život, radio teške zemljoradničke poslove možda me je to i održalo. Očeličio sam se izgleda - rekao je za RINU ovaj vremešni slavljenik.

Zapamtio je Živan svetske ratove, ali u njima i sam učestvovao kao član tri vojske. Bio je član partizana, četnika i kraljeve vojske. Dva puta se ženio, a u tim brakovima izrodilo se sedmoro dece. Uslovi u kojima živi sam nisu laki, ali on ne želi da ode od svoje rodne kuće i svoje Latvice.

RINA
 

- Nema smrti bez sudnjega dana. Nemcima sam bio na dohvat ruke dok sam boravio u skopskoj bolnici. Ali, sam im jedva umakao i peške iz Makedenoje došao do Arilja. Tokom svih tih mojih iskušenja puno sam čitao Sveto pismo, to mi je mnogo pomoglo u životu - priča deda Živan.

RINA
 

Kako kaže, još čita ali ne kao ranije jer mu je sa godinama oslabio vid. Najteže od svega mu pada samoća i to što u dugim staračkim danima nema sa kim da porazgovara. Današnja rođendanska poseta vratila mu je osmeh na lice.

- Deka Živan je najstariji naš meštanin i prava institucija. Želeli smo da ga izenenadimo i obradujemo na ovaj poseban dan, što smo nadam se i uspeli. Poželeli smo mu da ga zdravlje dobro služi i da još poživi - izjavio je predsednik opštine Arilje Predrag Maslar.

RINA
 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Rina

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike