Nova istraživanja potvrdila čudo: Evo šta će se dogoditi vašem telu ako svakoga dana pojedete dve kašičice meda

01.12.2022

05:34

0

Autor: Z. A.

Kanadski naučnici istraživali i utvrdli ono što pčelari i narodni lekari tvde već sto godina

Nova istraživanja potvrdila čudo: Evo šta će se dogoditi vašem telu ako svakoga dana pojedete dve kašičice meda
Ilustracija - Copyright Unsplash

Med kao dodatak ishrani može gotovo svako jelo učiniti ukusnijim - od pečene piletine i ribe do hleba i poslastica. A novo istraživanje pokazalo je da med takođe može poboljšati nivo šećera i holesterola u krvi, iako su neke vrste možda bolje od drugih, donosi Eat This.

Da, da, dobor ste pročitali - nivo holesterola i šećera u krvi.

Kako sad to?

Istraživači sa Univerziteta u Torontu, čiji su rezultati studije nedavno objavljeni u „Nutrition Reviewsu“, odlučili su da utvrde kakav bi učinak med mogao imati na kardiometaboličke faktore rizika.

Istraživači su se usredsredili na 18 kontrolisanih ispitivanja koja su uključivala više od 1.100 učesnika i trajala su dva meseca.

Unsplash
Med


Rezultati su pokazali da konzumacija meda ima pozitivan učinak na kardiometaboličko zdravlje poput smanjenja nivoa šećera u krvi i holesterola.

Kod učesnika koji su u proseku konzumirali dve kašičice meda svakoga dana, primećeno je da su sirovi i cvetni med bili uzrok mnogih zdravstvenih dobrobiti. Dakle, govorimo o prirodnom pravom medu, a postoje načini da utvrdite na kakav ste proizvod nabasali.


S druge strane, prerađeni med nije bio toliko efikasan.
Unsplash
Med

– Ovi rezultati su iznenađujući jer med sadrži oko 80 odsto šećera, pa samim tim možda ne bi imalo smisla da ovako sladak zapravo snižava nivo šećera i holesterola u krvi. Ali med je takođe složen sastav uobičajenih i retkih šećera, proteina, organskih kiselina i drugih bioaktivnih jedinjenja koji vrlo verovatno imaju zdravstvene prednosti – objašnjava Tauzif Kan, istraživač spomenute studije i naučni saradnik prehrambenih nauka na Univerzitetu u Torontu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike