Sa besom kod dece se nije uvek lako izboriti, ali postoji šest dobrih načina za to

30.11.2022

19:22

0

Autor: Z.A.S.

Na agresiju nikako nemojte odgovarati agresijom

Sa besom kod dece se nije uvek lako izboriti, ali postoji šest dobrih načina za to
Ljuto dete - Copyright Freepik

Mališani često umeju da budu agresivni, što nikako nije znak da će vaše dete biti nasilnik. Naime, agresivnost je, u ranoj fazi razvoja, česta pojava kod dece, a uglavnom se dešava usled nedostatka prepoznavanja ili iskazivanja emocija.

Bilo da se uznemirilo zbog ukradene igračke, ili jednostavno izbacuje bes, postoji određeni način kako bi, u ovakvim situacijama, trebalo da postupate sa vašim mališanom. Kažnjavanje nije jedna od njih.

Prepoznati na vreme

Bez obzira na to što je to faza kroz koju sva deca prolaze, jako je važno da je na vreme prepoznate i suzbijete, jer u nedostatku navedenog može da postane obrazac ponašanja.

Evo nekoliko načina kako je najbolje da se nosite sa tipičnim agresivnim ponašanjem dece i kako da reagujete.

Freepik
 

Odgovorite odmah - roditelj mora odmah da odreagiraje na agresivno ponašanje deteta, ako sačekate, vaše dete bi moglo da zaboravi šta je uradilo. Uverite se da vaše dete razume pravilo kao i razlog za to: "Nikada ne udaramo ljude. Udaranje boli."

Ne dozvolite agresivno ponašanje kao način da se nešto dobije - ako popustite da biste izbegli nezgodne situacije, onda će vaše dete agresivnost prieniti svaki put kada nešto bude želelo.

Skrenite mu pažnju

Ako udari drugo dete, prvo utešite "žrtvu" - prilaskom povređenom detetu stavićete mu do znanja koliko je povređen zbog onoga šta je vaše dete uradilo i da to ne bi volelo da se dogodi njemu.

Pomozite mu da kanališe bes - to je možda najteže uraditi, ali ponudite mu alternativu ili mu skrenite pažnju nečim zanimljivim kako bi se pre svega smirilo, a tek onda sedite i popričajte sa njim. Ukoliko je dete isuviše malo, pustite da prođe nalet besa i onda mu zagrljajem pružite utehu.

Freepik
 

Dajte mu pohvalu za lepo ponašanje - nakon lepog druženja s drugom decom i deljenja igračaka, pohvalite ga kako je bio dobar drug i kako se lepo ponašao.

Nikada na agresiju ne odgovarajte agresijom - nikada nemojte kažnjavati detetovo agresivno ponašanje tako što ćete ga udarati, vređati, vikati i kažnjavati. Deca usvajaju obrazac ponašanja koji mu vi nametnete.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike