Noću držite čašu vode pored kreveta? Evo zašto je to jako loša ideja

22.10.2022

04:51

0

Autor: Z. A.

Neke super stvari u nekim situacijama i nisu baš super

Noću držite čašu vode pored kreveta? Evo zašto je to jako loša ideja
Njima rano ustajanje najteže pada - Copyright Pexels

Mnogi ljudi koriste različite metode kako ne bi zaboravili da unesu dovoljnu količinu tečnosti u organizam. Jedan od načina jeste da pored sebe uvek drže čašu vode – dok čitaju, gledaju televiziju, rade ili spavaju.


Međutim, ovo poslednje baš i nije najbolja ideja, upozoravaju stručnjaci.

Naime, kako je voda preko noći bila izložena vazduhu, upila je nešto ugljendioksida i delić njega pretvorio se u karbonsku kiselinu, što znači da voda na vazduhu menja svoj hemijski sastav, donosi Discovery News.
Kad kiselina otpusti protone i pretvori se u bikarbonat ili karbonat, to snižava kiselost vode, zbog čega ona menja ukus. To je jedan od razloga zbog kojeg odstajala voda uvek ima pomalo bljutav ukus.

Osim ukusa, stručnjaci upozoravaju i na to kako je voda bila izložena bakterijama i da je u njoj završila i nezanemarljiva količina prašine. Iako to striktno ne znači da se voda pokvarila, zbog svega onoga što se tokom noći nakupilo u njoj preporučuje se dvaput razmisliti želite li je zaista popiti ili ne. Uvek je bolja, ali i zdravija opcija, čaša sveže vode.

Pexels
 

Da li je ova navika opasnija nego što mislimo?

Obična voda ne sadrži šećere, masti i proteine koji bi se mogli razgraditi, pa uprkos neobičnom ukusu sama po sebi nije nezdrava. S druge strane, ako uvek koristite istu čašu, ne perete je redovno ili je čak delite s nekim, veća je verovatnoća da će se na njenoj površini pojaviti štetni mikroorganizmi.

Treba imati u vidu i da svaki put kada popijemo gutljaj vode i dodirnemo ivicu čaše prenosimo mnoge mikroorganizme, a ako to učinimo pre spavanja, oni će se do jutra značajno namnožiti, objašnjavaju stručnjaci.

Pexels
 

- Naša slina takođe sadrži bakterije koje mogu dospeti u vodu i zagaditi je. Zbog toga bi, kada usne jednom dodirnu ivicu čaše, trebalo što prije popiti svu vodu ili bilo koju drugu tečnost koja se u njoj nalazi - objašnjava lekar Mark Levi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike