Da li ste ikada razmišljali o ovome? Znate li šta vam se dešava ako dišete na usta umesto na nos?

20.10.2022

04:41

0

Autor: D. R.

Mnoga deca koja više vole da dišu na usta, kasnije dobiju krive zube i nepravilan zagrižaj

Da li ste ikada razmišljali o ovome? Znate li šta vam se dešava ako dišete na usta umesto na nos?
Astrolog Ana Rakić predviđa kome su zvezde naklonjene danas - Copyright Profimedia

Verovali ili ne, novorođenče ne može da diše na usta. Međutim, nakon što napuni šest meseci, otkriva da zapravo postoji drugi način disanja. Iako disanje na usta funkcioniše sasvim dobro, dugoročno može biti mnogo štetnije za nas.

Sajt "Bright Side" objašnjava zašto je bolje da svom nosu ne oduzimate njegovu primarnu funkciju.

1. Vaše lice se menja

Ako dišete na usta, na kraju ćete početi da primećujete da vaše lice menja strukturu i raste unapred i nadole. To je uočljivije kod dece jer njihova lica još uvek rastu. Dok dišete na usta, vilica i obrazi postaju sve uži. To, zauzvrat, izaziva promenu oblika nosa. Pored toga, možete razviti uske nozdrve i gornju usnu, kao i napred otvoren zagriz.

2. Počinjete da izgledate pogureno

Ako dišete na usta, nesvesno naginjete glavu napred i ramena vam padaju. Kao rezultat, stalno ste u pognutom položaju koji se razvija kao način da otvorite disajne puteve.

3. Vaši zubi pate

Disanje na usta negativno utiče na vaše zube. Mnoga deca koja više vole da dišu na usta, kasnije dobiju krive zube i nepravilan zagrižaj. Menjaju se i držanje usana i jezika u mirovanju, a ortodontski tretman postaje komplikovan, posebno kada je u pitanju nošenje aparatića.

Profimedia
 

4. Teže spavate

Manje kiseonika i više ugljen-dioksida ulaze u vaše telo. Kao rezultat toga, većina vaših telesnih sistema pati. Osim toga, veća je verovatnoća da ćete hrkati i balaviti, kao i da patite od hronične deprivacije kiseonika i apneje u snu. Čak se preporučuje da zalepite usta noću, kako biste lakše disali kroz nos.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike