Često gubite ključeve? Psiholozi otkrivaju dva jednostavna trika koja će pomoći da uvek znate gde ste ih ostavili

18.09.2022

16:53

0

Autor: D. R.

Žurba i rasejanost su postali deo svačijeg života, ali moramo im doskočiti

Često gubite ključeve? Psiholozi otkrivaju dva jednostavna trika koja će pomoći da uvek znate gde ste ih ostavili
ključevi (ilustracija) - Copyright Profimedia

Koliko puta vam se desilo da ste negde zaturili ili izgubili ključeve? Prevrćete celu kuću, preturate po torbama, a od njih ni traga ni glasa... Postoji način da poboljšate pamćenje i u svakom trenutku znate gde su, napominje psiholog Nur Mubarak.

Odredite im posebno mesto u kući i na privezak okačite nešto "svetleće", nešto što privlači bojom, kaže psiholog. Posebno mesto za ključeve, prema Mubaraku, može da bude neka komoda kod ulaznih vrata ili kuka koja je okačena na zidu, uz vrata i to posebno za ključeve.

- Ako nađete da ključ stoji na nekom drugom mestu, samo ga vratite. Posle nekoliko dana ćete razviti naviku i ova radnja će vam postati automatska - objasnila je ona.

Unsplash
 

Osim toga, psihološkinja kaže da će pomoći i da privezak bude svetlucav ili jarke nijanse – traka da bude na primer narandžaste, crvene, žute ili druge upadljive boje. A pomoći će i glomazni lanac, ističe dr Nur.

Dakle, prvo što treba da upamtite jeste da čim otključate vrata i uđete u kuću ili stan stavite ključeve na novoodređeno mesto (prethodno se zaključajte iznutra, ako vam je takođe to navika i osećate se sigurnije).

Budite uporni u nameri da ih stalno postavljate na odabrano mesto, bez obzira na to da li ste rasejani. Samo ponavljajte radnju i vremenom će vam postati rutina.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike