Hodanje po pesku je zdravo, a ovo je nekoliko najvećih prednosti

22.08.2022

04:29

0

Autor: Z.A.S.

Pošto je hodanje po pesku neobično opterećenje za telo, ono uključuje nekoliko grupa mišića odjednom.

Hodanje po pesku je zdravo, a ovo je nekoliko najvećih prednosti
Žena hoda po plaži - Copyright Profimedia

Svi znamo koliko je plivanje dobro za telo i uopšte organizam, međutim, telo će vam, iz više razloga, biti zahvalno i zbog hodanja po pesku.

Iskoristite odlazak na odmor da što više šetate peščanim plažama, jer ćete svom telu pomoći na nekoliko polja.

Trening za nekoliko mišićnih grupa

Pošto je hodanje po pesku neobično opterećenje za telo (osim ako, naravno, ne živite pored mora i radite to svaki dan), ono uključuje nekoliko grupa mišića odjednom. A ovo nisu samo stopala, članci i listovi, već i zadnjica, pa čak i stomak. Spora, ali duga šetnja peščanom obalom učiniće vaše noge toniranijim i reljefnijim.

Efikasno sagorevanje kalorija

Prema istraživanjima, hodanje po mekoj, neravnoj površini može da sagori jedan i po do dva puta više kalorija nego hodanje po ravnoj površini - trotoaru, asfaltu ili traci za trčanje. To je zbog činjenice da telo uključuje više mišića u rad. 

Dakle, nakon svega pojedenog za doručak, idite na jednosatnu šetnju duž obale - i gastronomski užici se neće odraziti na figuru.

Unsplash
 

Dobro raspoloženje

Dokazano je da hodanje po pesku podstiče proizvodnju endorfina - hormona sreće. On ne samo da popravlja raspoloženje i čini nas srećnim, već služi i kao odlična prevencija depresivnih stanja.

Prirodni spa tretmani

Pesak je odličan prirodni piling. Kontakt stopala i peska podstiče cirkulaciju krvi i cirkulaciju limfe, a ovo je odlična prevencija edema, vaskularnih bolesti i proširenih vena. 

Osim toga, udišući morski vazduh, ispunićemo telo jodom koji je neophodan za ujednačenu i blistavu kožu.

Pexels
 

Smanjenje stresa

U telesno orijentisanoj terapiji postoji koncept "uzemljenja" - ovo je kontakt tela sa zemljom (u ovom slučaju sa peskom). 

"Uzemljenje" vam omogućava da popunite rezerve energije, smanjite nivo stresa, stimulišete imuni sistem, pa čak i da poboljšate kvalitet sna.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike