Zašto nas sunce čini umornima? Ovaj simptom nikako nemojte da ignorišete

15.08.2022

04:29

0

Autor: Z.A.S.

Telo, na različite načine, reaguje na određene temperature

Zašto nas sunce čini umornima? Ovaj simptom nikako nemojte da ignorišete
Devojka, sunčanje - Copyright Pixabay

Ukoliko ste se vratili sa odmora, možda ste primetili da ste se, iako ste samo ležali na suncu i odmarali, više puta osetili umorno.

Verovali ili ne, ali ma koliko da se na suncu osećate prijatno, ukoliko postane prevruće, telo može da ima čudnu reakciju na povećanje temperature, a to rezultira osećajem umora.

Telo, na različite načine, reaguje na određene temperature. Toplota izaziva mnoge lančane reakcije za hlađenje vašeg tela, uključujući vazodilataciju i znojenje. Vazodilatacija je kada se krvni sudovi prošire tako da vaša krv može da približi toplotu koži kako bi se održala termalna regulacija vašeg tela uz znojenje.

Dodavanje znojenja može da dovede do dehidratacije jer vaše telo izbacuje vlagu u kožu da bi snizilo osnovnu temperaturu. Nije iznenađujuće da oba ova procesa oduzimaju mnogo energije i mogu da vas ostave prilično umornim.

Na ekstremnoj vrućini, važno je da primetite kada počnete da se osećate letargično. Ekstremni umor može da bude simptom toplotne iscrpljenosti, koja, ako se ne leči, može da se pretvori u toplotni udar. Povećan broj otkucaja srca, iznenadni prestanak znojenja, mučnina i konfuzija su znaci toplotne iscrpljenosti koja prelazi u toplotni udar.

Profimedia
 

Ako planirate da budete na suncu tokom vrelog dana, vodite računa da ostanete hidrirani i izbegavajte diuretike poput alkohola i kafe. Nosite kremu za sunčanje i provodite vreme u hladu što je više moguće.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike