Moguće je otrovati se vodom: Ako pijete previše vode, stručnjak tvrdi da rizikujete nekoliko problema

14.08.2022

04:52

0

Autor: Z. A.

Ključ svega leži u zlatnoj sredini

Moguće je otrovati se vodom: Ako pijete previše vode, stručnjak tvrdi da rizikujete nekoliko problema
Žena pije vodu - Copyright Pixabay

Neko je mudro rekao da je umerenost ključ koliko god neka namirnica ili piće bili zdravi.

Recimo, poznato je da je voda najvažnija tečnost koja podstiče zdravo funkcionirasnje tela, ali ako se prekomerno konzumira, može se pokazati najgorim neprijateljem vašeg zdravlja.

Pijenje previše vode može uzrokovati trovanje vodom ili hiponatremiju, što u ekstremnim slučajevima može biti kobno.

Šta je trovanje vodom?

Ljudsko telo sastoji se uglavnom od vode i od nje zavisi njegov pravilan rad. Pijenje odgovarajuće količine vode može pomoći u regulaciji telesne temperature, ispiranju toksina, sprečavanju zatvora i obavljanju svih glavnih telesnih funkcija. S druge strane, prekomerno konzumiranje vode, takođe poznato kao prekomerna hidracija, može biti jednako zabrinjavajuća.

Trovanje vodom događa se kada se količina soli i drugih elektrolita u telu preterano razredi. U najgorem slučaju, nivoi natrijuma mogu postati opasno niski.

Pexels
 

Natrijum je važan nutrijent koji je potreban za ravnotežu tečnosti u ćelijama i oko njih. Pijenje previše vode može dovesti do toga da tečnost iz krvi počne ulaziti u ćelije, što dodatno uzrokuje njihovo oticanje.

Prema Parmitu Kauru, višem dijetetičaru, „konzumiranje prekomernih količina vode ima tendenciju povećanja ukupnog volumena krvi i opterećuje bubrege, koji moraju filtrirati višak vode iz vaskularnog sistema“. Ovo su neke posledice pijenja previše vode:

Može previše opteretiti srce

Konzumacija previše vode može značiti povećanje volumena krvi u telu. Ovaj povećani volumen krvi može uzrokovati nepotreban pritisak na krvne sudove i srce, što dovodi do određenih problema sa srcem.

Pexels
 
Može uzrokovati oticanje ćelija

Preterano konzumiranje vode može dovesti do razređivanja krvi, zbog čega koncentracija elektrolita u krvi postaje niža od one u ćelijama. Kako bi se osigurala ravnoteža koncentracije elektrolita u krvi i ćelijama, voda može prelaziti iz krvi u ćelije, što dalje dovodi do oticanja ćelija.

Može pojačati iritaciju želuca

Pijenje previše vode može dovesti do neravnoteže elektrolita u telu. To dodatno dovodi do iritacije želuca, što je takođe primarna faza razvoja hiponatremije.

Pexels
 
Učestalo mokrenje

Naravno, višak vode u telu će dovesti do njenog učestalog izlučivanja, u poređenju s uobičajenim pijenjem. Ljudsko telo ima svoj uobičajeni mehanizam apsorpcije. Ispijanje previše vode može uzrokovati da telo ne apsorbuje tečnost, zbog čega osoba može osetiti potrebu da češće mokri.

Koliko vode bi trebalo piti dnevno?

Većina zdravstvenih stručnjaka predlaže da pijete vodu kad god osetite žeđ. Kako biste ustanovili da li treba vašem telu voda, pripazite na boju urina. Ako je tamnožute boje, vašem telu je potrebna voda, a ako je svetložute boje, ne morate posegnuti odmah za još jednom čašom.

Pexels
 

Što se tiče količine vode koja vam je potrebna na dnevnoj bazi, to u potpunosti zavisi od organizma. Viši dijetetičar Parmeet Kaur dodaje: - Unos vode zavisi od godina, pola, telesnoj težini, nivou aktivnosti, metabolizmu i lekovima, kao i uslovima u okolini. Ljudima u umerenoj klimi i s malo telesne aktivnosti možda neće trebati osam čaša vode dnevno. Za vreme vrelih i vlažnih dana ili za dana u kojima intenzivno vežbate, pijte 1,5 do 2,5 litara vode dnevno, po mogućnosti s dodatkom elektrolita.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike