Kakvi su vam nokti, takvo vam je zdravlje: Ako se listaju, to nije samo estetski problem

22.10.2020

11:13 >> 11:32

0

Autor: Z. A.

Kakvi su vam nokti, takvo vam je zdravlje: Ako se listaju, to nije samo estetski problem
Copyright Photo by Tiko Giorgadze on Unsplash

Mnogo je razloga zašto se nokti listaju – zbog izlaganja hemikalijama, zime, nošenja akrilnih noktiju, ali i zbog neuzimanja dovoljno važnih vitamina i minerala, te zbog raznih zdravstvenih problema. Ova pojava se u medicini naziva „onychoschizia“.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Koliko koraka treba da napravite dnevno da biste smršali? Ne, ne znate pravi odgovor

Nokti se sastoje od slojeva zaštitnog vlaknastog proteina zvanog keratin, koji postoji i u koži i u kosi. Keratin čini nokte jakim, ali spoljne traume ili osnovno zdravstveno stanje mogu da prouzrokuju ljuskanje tankih slojeva noktiju.

Nokti nisu alatke

Za oblik i čvrstinu noktiju pobrinula se genetika, ali na to kako izgledaju utiču i brojni spoljašnji uticaji. Možda vam to nije palo na pamet, ali nokti ne vole zimu. Zbog hladnog vazduha u zimskim mesecima, i koža i nokti gube vlažnost zbog čega pucaju i javlja se listanje noktiju. Nokti ne vole ni da ih grickte, jer i zbog te loše navike počinju da se listaju. A ne vole ni da ih koristite kao alatku za otvaranje nečega, na primer.

Uzroci listanja noktiju

Ukoliko su vaši nokti slabi, tanki, listaju se i lako pucaju uzrok može da bude:

– Loša ishrana kojoj nedostaje vitamin A, D i C, gvožđe, cink, kalijum…Vitamin A važan je za rast i obnovu noktiju, a naći ćete ga u namirnicama kao što su riba, mleko i mlečni proizvodi, šargarepa, spanać, limun, mandarine, pomorandže… Vitamin D nadoknadićete ukoliko budete jeli više ribe, ribljeg ulja, pečuraka ili provodili dovoljno vremena na suncu. Ukoliko na noktima primetite bele mrlje, to znači da vam nedostaje vitamin C, a nadoknadićete ga ako u ishranu uvedete više zelenog povrća i sve vrste citrusa.

Pixabay

Zdravstveni problemi

Problem sa štitnom žlezdom može biti razlog listanja noktiju. Ukoliko vitamini i minerali ne pomažu, trebalo bi da posetite doktora i prekontrolište hormonski status štitne žlezde. Bez lečenja, blagi nedostatak gvožđa može postati ozbiljan i može dovesti do anemije, koja se javlja kada telo ima malo zdravih crvenih krvnih zrnaca i nema na raspolaganju dovoljno hemoglobina, supstance u crvenim krvnim zrncima koja im pomaže u prenošenju kiseonika po telu.

ČITAJTE I: Sve što treba da znate o probioticima

Dehidratacija, bolest pluća, koja može prouzrokovati žute nokte, kao i bolest bubrega, na koju može ukazivati smeđa promena boje na noktima, takođe se odražavaju na izgled i listanje noktiju.

Spoljašnji uticaji takođe utiču na listanje noktiju – preterano držanje ruku u vodi tokom kućnih poslova, skidanje laka guljenjem umesto acetonom, nošelje veštačkih noktiju ili gel-laka, previše turpijanja metalnom turpijom, kućne hemikalije…, piše www.medicalnewstoday.com.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: eklinika.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike